Onderzoek
HUMANVPRO

'Bijna alle slachtoffers van Essex-drama zijn in Nederland geweest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bijna alle slachtoffers van Essex-drama zijn in Nederland geweest'

38 van de 39 dodelijke Vietnamese slachtoffers van het Essex-koeltruckdrama in Engeland waren ‘gekend in Nederland’. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Belgisch Federaal Migratiecentrum Myria, dat vandaag verschijnt. Het rapport citeert ook uit de aangifte van de 17-jarige Tran Ngoc Hieu, een van de jongens van wie onderzoeksjournalistiek programma Argos en Lost in Europe ontdekten dat hij vlak voor zijn dood vermist was geraakt uit de beschermde opvang in Limburg.

Hieu verklaarde tegenover de Nederlandse politie over bewakers met automatische wapens, werken op wietplantages en hoe hij, nadat hij in Oekraïne naar de politie was gestapt, vervolgens werd teruggebracht naar het pand van de smokkelaars.

Internationale criminele netwerken

Uit het Belgische rapport komt naar voren hoe goed georganiseerd de Vietnamese smokkelnetwerken zijn. 'Het gaat om internationale netwerken in landen van vertrek, transit en bestemming, die zijn opgesplitst in kleinere operatieve cellen.' Het criminele netwerk dat verantwoordelijk is voor de vermissing van Quyen en Hieu uit de Nederlandse opvang en het dodelijke transport in de koeltruck naar Essex, wordt gelinkt aan 156 andere smokkeltransporten in de periode van mei 2018 tot mei 2020.

Argos en Lost in Europe berichtten sinds 2019 over handel met Vietnamese minderjarigen in Europa. Veel van onze bevindingen worden nu bevestigd door het rapport van Myria. Het gaat om criminele netwerken die in tal van landen actief zijn en zich naast mensensmokkel en mensenhandel ook bezighouden met andere criminele activiteiten zoals sigarettensmokkel en drugshandel.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie