Onderzoek
NOS

Nederlandse darters benaderd om wedstrijden te manipuleren

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse darters benaderd om wedstrijden te manipuleren

Het afgelopen jaar zijn zeker zes Nederlandse darters benaderd om wedstrijden te manipuleren in ruil voor geld. Ze werden via sociale media gevraagd om bijvoorbeeld expres een wedstrijd te verliezen, blijkt uit onderzoek van de NOS voor NPO Radio 1.

Volgens de internationale darttoezichthouder speelt matchfixing in het darten vooral in Nederland en hebben waarschijnlijk veel meer Nederlandse darters ermee te maken gehad.

Sportredacteur Ben Meindertsma legt in het NOS Radio 1 Journaal uit waarom de dartsport interessant is voor matchfixers. ''Je kunt het vergelijken met tennis. Het is een individuele sport. Dus dat maakt het makkelijker om een wedstrijd te verliezen, je hebt maar één speler nodig. Maar misschien nog wel belangrijker: er wordt ontzettend veel op gegokt. En de spelers, zeker aan de onderkant van het profcircuit, verdienen ontzettend weinig.''

De NOS heeft bij twee matchfixberichten kunnen achterhalen wie erachter zit, vertelt Meindertsma. ''In het ene geval is het gekoppeld aan Telegramgroepen waar veel gesproken wordt over matchfixing. Het gaat duidelijk om oplichting, mensen vragen geld voor zogenaamd gefixte wedstrijden die niet gefixt zijn. De andere persoon die we wisten te achterhalen gaf toe meerdere darters te hebben benaderd. Dat zag er wat serieuzer uit.''

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS op de hoogte te zijn van meerdere signalen van matchfixing in het darten. Het is daarom een onderzoek gestart.

De NOS doet voor NPO Radio 1 de komende periode onderzoek naar de relatie tussen de gokmarkt en de topsport in Nederland.

Wil jij reageren op dit verhaal of heb je een tip? Mail de makers: guido.van.gorp@nos.nl en ben.meindertsma@nos.nl.

Nederlandse darters benaderd om wedstrijden te manipulerenDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie