Onderzoek
KRO-NCRV

ReportersNL: Twents malafide zorgnetwerk sluist zorggeld weg

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. ReportersNL: Twents malafide zorgnetwerk sluist zorggeld weg

In Twente zijn meerdere netwerken van malafide zorgaanbieders actief, één netwerk sluisde daarbij minimaal 3 tot 5 miljoen euro aan zorggeld weg, zo meldt Tubantia. Dergelijke netwerken kunnen vooral bestaan omdat de mensen die toezicht moeten houden niet opletten.

Een gesprek met onderzoeksjournalist Angelique Kunst van Tubantia over de weggesluisde zorggelden in Twente.

Reportersnl: zorgfraude

Accountants, leden van raden van toezicht, opdrachtgevers. Wanneer er met zorggeld geschoven wordt om niet-geleverde zorg te verhullen en daarmee grote winsten te maken, zijn er mensen die er iets vanaf moeten weten.

Pointer Regio (voorheen) ReportersNL is een wekelijkse rubriek op NPO Radio 1 van Pointer Radio waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden en samenwerken met onze mediapartners: Dagblad van het Noorden, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. Pointer Regio wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Volgens het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) op het gebied van ondermijnende criminaliteit van Oost-Nederland hebben deze zogenoemde facilitators een grote rol. Zij vormen de essentiële link tussen boven- en onderwereld, en zijn dus de ‘facilitators’ van ondermijning. Als je die uit de netwerken kunt halen, wordt gerommel met zorggeld al een stuk lastiger”, zegt zorgfraudespecialist Karen Ottens van het RIEC tegen Tubantia.

Onderaannemers

De kiem van het netwerk dat onderzocht is door Tubantia ligt bij de Twentse zorgondernemer Ibrahim Uncu. Zijn zorgimperium van zes bedrijven ging in de zomer van 2020 failliet. De curatoren hebben inmiddels geconstateerd dat de schuldenberg van anderhalf miljoen euro niet meer geïnd kan worden. Rond de zaak duiken steeds dezelfde betrokkenen op.

Zo zijn er een aantal schimmige onderaannemers, die tegen de lamp liepen wegens weggesluisde zorggelden. Tubantia ploos alle faillissementsverslagen en jaarrekeningen in het netwerk na en ontdekte dat in het hele netwerk 3 tot 5 miljoen euro aan zorggeld weggesluisd is.

Hoge winsten

Pointer ontdekte eerder al dat zorgbedrijven soms hoge winsten maken, en dat geld niet terug in de zorg stoppen. Zo werd er in 2019 voor minstens 25,1 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan 102 zorgbedrijven

Gemeenten in Twente zijn bezig met een andere aanpak om strenger bij de poort te controleren met welke zorgaanbieders ze in zee gaan. De Twentse gemeenten pleiten al jaren voor strengere wetgeving om misbruik van zorggeld aan te pakken. Winsten maken in de zorg is echter niet verboden. Wel moet de beloofde zorg geleverd worden en daar gaat het in het geval van de Twentse zorgnetwerken fout.

Veel gemeenten in Nederland zien hoge winsten in de zorg daarom wel als een probleem. Toch bleek uit een eerdere enquête van Pointer onder 133 jeugdzorgwethouders dat ondanks hoge winsten gemeenten bijna nooit een contract opzeggen vanwege die winst

Ster advertentie
Ster advertentie