Onderzoek
KRO-NCRV

Uitzonderlijk hoge winst bij zeker 85 zorgbedrijven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzonderlijk hoge winst bij zeker 85 zorgbedrijven

Minstens 85 grote zorginstellingen hebben de afgelopen twee jaar structureel hoge winst behaald. Over 2017 en 2018 gaat het om een bedrag van 77,6 miljoen euro. Bij een aantal van deze bedrijven lijkt de winst onrechtmatig: niet geleverde zorg wordt gedeclareerd en de winst wordt via dividenduitkeringen of andere financiële constructies uit de zorgsector getrokken.

De bedrijven zijn actief in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of thuiszorg. In die sectoren ligt de winstmarge gemiddeld rond de drie procent. De bedrijven uit de lijst van 85 haalden zeker twee jaar op rij winstmarges van minimaal tien procent tot aan ruim vijftig procent.

Dat blijkt uit onderzoek naar de jaarrekeningen van zorgbedrijven, uitgevoerd door Pointer in samenwerking met Reporter Radio en Follow The Money. In juni werden de jaarrekeningen van 2017 onderzocht, waar eveneens zogeheten 'zorgcowboys' werden aangetroffen.

Lees hier op de website van Pointer hoe de 85 bedrijven zijn geselecteerd

Naar aanleiding van het eerdere onderzoek over 2017 zijn kamervragen gesteld, miljoenen aan zorgsubsidies door de gemeente Maastricht teruggevorderd en liggen zorginstellingen in onder andere Utrecht, Hengelo, Apeldoorn, Groningen, Breda, Leeuwarden en de Peelgemeenten onder een vergrootglas. Verzekeraars DSW en CZ zijn gestopt met betalingen aan het zorgbedrijf Naborgh uit Rotterdam, omdat ongekwalificeerd personeel zou zijn ingezet voor medische handelingen.

Rotte appels

"Twintig, dertig, veertig procent winst? Dat is absurd", reageert Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op de resultaten van het laatste onderzoek. "Geld voor de zorg is bedoeld voor zorg, en moet alleen aan de zorg worden besteed. Zorg is dienen, en niet verdienen."

Dat blijkt ook uit de beantwoorde kamervragen naar aanleiding van de eerdere publicaties. Vlak voor de zomer zijn wetsvoorstellen ingediend om onder meer het toezicht op nieuwe zorgbedrijven te verhogen. "De huidige wet is niet genoeg om de rotte appels buiten de mand te houden. Dat gaan we dus aanpassen", stelt De Jonge.

Op woensdag 25 september (NPO2, 21:10 uur) is de tv-uitzending over zorgcowboys op NPO2. De eerdere uitzending over megawinsten van zorgbedrijven is hier online terug te vinden. De publicaties van Follow the Money zijn hier te lezen.

De eerdere berichtgeving van Reporter Radio in het dossier zorgcowboys is hier terug te vinden

Ster advertentie
Ster advertentie