Onderzoek
KRO-NCRV

Zorgbestuurders keren 25 miljoen euro aan winst uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgbestuurders keren 25 miljoen euro aan winst uit

Zorgondernemingen in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg hebben in 2019 minstens 25,1 miljoen euro aan dividend uitbetaald. Het gaat om zorgbedrijven die een deel van de winst niet in de zorg investeren, maar aan hun bestuurders en aandeelhouders uitbetalen. Deze zorgbedrijven worden gefinancierd met zorgpremies en belastinggeld.

In enkele gevallen worden uitzonderlijk hoge bedragen uitgekeerd, die kunnen oplopen tot 2 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer en Follow the Money naar de jaarrekeningen, die door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden gepubliceerd.

Omdat zorgbestuurders grotendeels uit publieke middelen worden betaald, is hun salaris gebonden aan een wettelijk maximum; dat is geregeld in de Wet Normering Topinkomens (WNT). Afhankelijk van het takenpakket van de zorgbestuurder kon dat maximumsalaris in 2019 uiteenlopen van 107 duizend tot 194 duizend euro.

Zorgmiljonairs

Winstuitkeringen worden echter niet meegerekend in de WNT. Daardoor kan een zorgbestuurder – met goedkeuring van de raad van toezicht – naast het basissalaris ook een winstuitkering ontvangen. Zo is het voor zorgbestuurders mogelijk om binnen enkele jaren miljonair te worden met geld uit publieke middelen.

Pointer en Follow the Money ontdekten na onderzoek van de jaarrekeningen van 2017 en 2018 al dat zorgbestuurders via zulke constructies veel geld incasseren. Destijds hebben we laten zien dat zorgbedrijven frauderen om forse winstmarges te behalen. In dit geval gaat het echter om constructies die legaal zijn.

Simpel rijk worden

"Je weet dat er al eerder berichten zijn geweest over hoge inkomens en winsten", zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht. "Maar het is toch weer een verrassing als je ziet hoe simpel het is om in de zorg snel rijk te worden."

Ook Aad de Groot, directievoorzitter van verzekeraar DSW, verbaast zich over de hoge winstuitkeringen. "Het jezelf toekennen van grote winstbedragen boven de Wet Normering Topinkomens vind ik onacceptabel, omdat we hebben afgesproken dat we in de zorg niet hoger belonen dan is vastgesteld in de Balkenendenorm", zegt De Groot. "Iedereen zal zien dat elke euro die we aan de zorg besteden noodzakelijk is."

De radio-uitzending van Pointer (zondag 7 februari, 19.00 uur) gaat over een psychologiepraktijk waar volgens het boekje wordt gewerkt, maar de eigenaar via dividenduitkeringen de WNT omzeilt en binnen twee jaar zorgmiljonair is geworden.

In een eerdere versie van dit bericht hebben wij abusievelijk vermeld dat het om 27,1 miljoen euro dividenduitkering gaat bij 119 bedrijven. Onder andere zorgorganisatie Parnassia Groep had geen dividenduitkering uitgekeerd, maar ontvangen van een onderaanneming. Ook in andere gevallen gaat het bijvoorbeeld om ontvangen in plaats van uitgekeerd dividend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie