Onderzoek

Nieuw onderzoek wijst nieuwe verdachte aan als verrader van familie Frank

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw onderzoek wijst nieuwe verdachte aan als verrader van familie Frank

Twintig politiemensen en wetenschappers deden de afgelopen jaren onderzoek naar de verrader van Anne Frank. Zij zijn er bijna zeker van dat de Amsterdamse notaris Arnold van den Bergh erachter zit. Hij was lid van de Joodse Raad.

Nieuw onderzoek over het lot van de familie Frank

“Het was een schokkende conclusie”, vertelt de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Anne Frank Stichting Ernst Hirsch Ballin in NOS Met het Oog op Morgen. Hij was erg verbaasd door het onderzoek. Hij weet dat de periode tijdens de oorlog erg moeilijk was. Er was een soort tweeslachtigheid in mensen, vertelt hij. “Wat daar dan schokkend aan is, is dat die tweeslachtigheid zover door werkt dat iemand, die zelf in gevaar was, anderen in levensgevaar brengt en verraad.” Hij trekt echter nog geen harde conclusies. “Er zal nader onderzoek nodig zijn.”

Otto Frank

Hirsch Ballin kende Otto Frank persoonlijk. Hij leerde hem kennen als klein kind. “Hij kwam graag bij mijn vader langs als hij in Nederland was”, legt hij uit. Zijn vader en Otto Frank leerde elkaar kennen na de bezetting van Nederland. “Frank hechtte waarde aan het oordeel van mijn vader over auteursrecht en uitgeversrecht toen hij bezig was met de vertalingen van het dagboek van het Achterhuis.” Hirsch Ballin zal de man zeker niet vergeten. “Hij heeft mij zelf het Achterhuis laten zien, zelfs voordat het een museum werd. Dat zijn herinneringen die in mijn geheugen gegrift staan.”

Verdriet

Ernst Hirsch Ballin merkte een leegte bij de man. Iets wat, volgens hem, wel vaker voorkwam bij nabestaanden van de Jodenvervolging. “Er werd heel weinig gesproken over wat ze precies hadden meegemaakt. Je wist zelf wel hoe erg het moet zijn geweest.”

Hij denkt dat Frank zich helemaal richtte op het iets betekenen voor de jeugd. “Door de ontsluiting van het dagboek van zijn omgekomen en vermoorde dochter, wilde hij iets bijdragen aan de jeugd. Dat was ook zijn hoofddoel voor het Anne Frank huis.”

Verrader

Hirsch Ballin denkt dat Otto Frank graag had willen weten wie hem en zijn familie nou verraden had. “Tegelijkertijd denk ik niet dat dat het aller belangrijkste voor hem was.” Ook blijft het lastig om te bepalen wie het nou heeft gedaan.

Er kan, volgens Hirsch Ballin, nog geen conclusie worden getrokken. “We zullen het waarschijnlijk nooit weten. We moeten wel willen weten hoe deze vreselijke dingen hebben kunnen gebeuren. Ik denk dat dit ook het belangrijkste was voor Otto Frank. ” Hij wil dan ook graag weten wat de context was voor de situatie. “Welke omstandigheden maakte dit mogelijk?” Daar houdt hij zich nu ook mee bezig voor de Anne Frank stichting. “Om meer duidelijk te maken dan alleen de vreselijke gebeurtenissen, maar ook hoe ze konden gebeuren. En dat er ook zichtbaar wordt gemaakt wat er gebeurde na de arrestatie om mee te geven aan de volgende generatie. Dat is het belang.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie