Onderzoek
WNL

AD-journalist Chiel Timmermans mag voorlopig niets zeggen in de zaak Kasem en Royce de Vries

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AD-journalist Chiel Timmermans mag voorlopig niets zeggen in de zaak Kasem en Royce de Vries

Samen met collega Yelle Tieleman onderzoekt journalist Chiel Timmermans naar aanleiding van gelekte audio-opnames of presentator en voormalig advocaat Khalid Kasem geld heeft aangenomen van een cliënt om een ambtenaar indertijd om te kopen. Recent verscheen een eerste artikel in het AD, maar het tweede stuk moet nog even op zich laten wachten. Advocaat Royce de Vries spant een kort geding aan om publicatie te voorkomen. "Ik heb net nog de jurist gebeld en ik mag echt niks zeggen", aldus Timmermans in Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

Het AD publiceerde een verhaal gebaseerd op gelekte tapes waarop Kasem zou opbiechten aan toenmalig compagnon Peter R. de Vries dat hij geld zou hebben aangenomen om een ambtenaar om te kopen. Zoon van en advocaat Royce de Vries vreest voor zijn veiligheid en spant daarom een kort geding aan om te voorkomen dat er meer informatie via de krant naar buiten komt.

Vrijdag 26 januari doet de rechtbank uitspraak, dus tot die tijd moeten de journalisten helaas zwijgen. Timmermans vindt het vervelend, geeft hij toe. "Voor journalisten is het altijd heel lastig om op de tong te bijten, dat zijn we niet gewend."

Journalistenvakbond NVJ is kritisch

Journalistenvakbond NVJ is kritisch over de gang van zaken, vertelt onderzoeksjournalist Rick Pietersz. "Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning, die opkomt voor de belangen van journalisten, vindt het kort geding sowieso al behoorlijk ingrijpend. Ondanks dat hij ook wel begrijpt dat de veiligheid van advocaten als Royce de Vries ook heel zwaar weegt."

De NVJ vindt dat er alsnog vormen mogelijk zijn waarin de argumenten voor of tegen een publicatie uitgewisseld kunnen worden en waar de pers verslag van kan doen. Voorlopig vindt de zitting echter plaats achter gesloten deuren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen olie op het vuur

Nadat het eerste artikel werd gepubliceerd, kwam er volgens de AD-journalist behoorlijk wat los. "Volgens mij ging het in elke talkshow erover. We hebben bewust gekozen om verder nergens aan te schuiven. We hebben het verhaal verteld zoals we het wilde vertellen."

Daarnaast willen de journalisten voorkomen dat het lijkt op een heksenjacht tegen Kasem. Ze wilden daarom geen olie op het vuur gooien. Timmermans zegt: "Ook met het oog omdat we wisten dat het juridisch gevoelig ligt. Het artikel heeft wel impact op iemand, in dit geval Kasem met name, dus daar heb je wel rekening mee te houden."

Mochten ze deze bron wel gebruiken?

De opnames die de journalisten in handen kregen zijn afkomstig van een anonieme bron die zich 'de drie musketiers' noem(t)en. De gelekte tapes waarop Kasem zijn uitspraken doet tegen Peter R. de Vries waren in november al in handen van Tieleman. "In december ben ik er ook bij betrokken geraakt en hebben we dat verhaal geschreven", vertelt Timmermans. "Al voor Kerst hadden wij eigenlijk het verhaal al klaar."

De grote hamvraag is: mag je deze informatie wel gebruiken? "Uiteindelijk moet je er rekening mee houden dat die opnames onrechtmatig zijn verkregen. Het is niet zo dat Peter R. de Vries ze heeft kunnen geven en ook zijn zoon Royce niet", aldus Timmermans.

Authentieke opnames

Toen Timmermans de opnames voor het eerst hoorde, vond hij het heel heftig, vertelt hij. "Het was ook meteen duidelijk dat het niet aan elkaar geknipt en geplakt was. Het was authentiek."

Timmermans besluit dat ondanks dat Kasem deze uitspraken deed, het niet wil zeggen dat het ook daadwerkelijk is gebeurd. "Maar hoe je het went of keert, daar lijkt iets te zijn gebeurd waarbij Kasem geld heeft gekregen van een cliënt met het idee om een ambtenaar om te kopen, zodat die cliënt die op dat moment in de gevangenis zat eerder vrij zou komen. Of Kasem dat geld in zijn eigen zak heeft gestoken, of dat hij het gebruikt heeft om daadwerkelijk iemand om te kopen, dat is de vraag."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie