Onderzoek

Tabaksindustrie wil munt slaan uit coronapandemie

VPROHuman
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tabaksindustrie wil munt slaan uit coronapandemie

Tijdens de stroom aan coronaberichten dook afgelopen jaar een opmerkelijk nieuwsfeit op. Onder meer in China en Frankrijk zouden relatief minder rokers zijn onder Covid-patiënten. Biedt nicotine bescherming tegen het coronavirus?

Die hypothese werd opgeworpen in wetenschappelijke papers over de relatie tussen roken en Covid-19 en vervolgens gretig overgenomen door de reguliere nieuwsmedia. Geen van de betrokken wetenschappers suggereerde dat mensen moeten gaan roken. Wie zich met een shot nicotine wil beschermen tegen het coronavirus doet er volgens de auteurs beter aan om zich te wenden tot farmaceutische nicotine - zoals in pleisters of kauwgum - of in de vorm van 'aerosolen'. Nicotinedamp dus, zoals die van een elektronische sigaret.

De auteurs van de studies zijn namelijk bekende proponenten van ‘rookloze’ alternatieven om de schade van het traditionele roken tegen te gaan. Die theorie verspreiden ze in tal van artikelen en in brieven aan beleidsmakers. Dezelfde namen komen bijvoorbeeld ook voor op brieven aan het Nederlandse parlement, waarin kamerleden worden opgeroepen om tabaksalternatieven niet zo streng te reguleren als conventionele sigaretten.

Het heeft er alle schijn van dat de tabaksindustrie marketingruimte probeert te creëren voor deze nieuwe productcategorie via een wetenschappelijke lobby. Argos en de Franse krant Le Monde kwamen er namelijk achter dat de instituten waar deze onderzoeken worden gedaan, direct of indirect zijn gefinancierd door de tabaksindustrie.

Wat betekent dat voor de betrouwbaarheid van dergelijke beweringen? Ties Keyzer van journalistencollectief The Investigative Desk en Esther Croes, epidemioloog bij het Trimbosinstituut, zijn te gast. Het volledige artikel met alle bevindingen van Keyzer en zijn collega's vind je op argosonderzoekt.nl

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op Zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie