Onderzoek
NOS

Biomedisch wetenschapper en journalist Jop de Vrieze ging op onderzoek uit naar de bijwerkingen van coronavaccins

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biomedisch wetenschapper en journalist Jop de Vrieze ging op onderzoek uit naar de bijwerkingen van coronavaccins

Wat zijn de bijwerkingen van coronavaccins? Biomedische wetenschapper en journalist Jop de Vrieze ging op onderzoek uit naar longcovid-achtige verschijnselen na een vaccinatie. Vandaag verscheen zijn onderzoek in de Groene Amsterdammer.

Biomedisch wetenschapper en journalist Jop de Vrieze deed onderzoek naar mensen die long covid kregen na een vaccinatie

"We hebben het in dit geval over patiënten waarmee ik in contact kwam, die niet na covid, maar na een prik in de eerste instantie vrij acute klachten kregen. Zoals hoofdpijn, niet een beetje hoofdpijn maar helse hoofdpijn. Wazig zien en het ging langzaam maar zeker over in wat we kennen bij longcovid", vertelt De Vrieze in NOS Met het Oog op Morgen. "Ernstige vermoeidheid, neurologische klachten, vaak ook hartklachten, dat je niet goed lang kan staan en toch heel raar een soort van immuun ontregeling, waarbij andere systemen ook ontregeld lijken."

Journalistiek

In zijn artikel schrijft De Vrieze dat hij begrijpt als andere journalisten zich niet willen branden aan het onderwerp. Hij legt het uit: "Deze patiënten, waar ik mee sprak, die benaderen zo’n journalist en die denken dan: oe. Dat snap ik wel. Het is heel moeilijk, als je de context niet kan doorgronden, als niet de achtergrondkennis hebt of de tijd en ruimte om het echt goed uit te zoeken. Dan doe je nogal wat als je het meteen online slingert."

Uiteindelijk is De Vrieze 10 maanden met zijn onderzoek bezig geweest om de verhalen van de patiënten uit te zoeken, en te praten met deskundigen. "Ik heb wel de achtergrond om het te kunnen gaan doen. Dat snijvlak tussen onderzoeksjournalistiek en de wetenschapsjournalistiek. Ik dacht: als iemand het moet doen, moet ik het maar zijn."

Patiënten

Reacties van de patiënten liepen uiteen. Zo waren sommigen heel blij dat ze hun verhaal konden doen, anderen waren terughoudender. "Eentje zei: ik ga het toch niet doen, want ik ben bang dat ik verkeerd geframed wordt, misschien wel te positief. Ze had ook wel voorbeelden van mensen die geïnterviewd werden en dan toch neergezet werden als: nou ik ben nog fan vaccins, maar.. Zij was eigenlijk wel het vertrouwen erin kwijt geraakt. Zij wilde er niet aan meewerken." De Vrieze snapt haar reactie heel goed. "Ik doe liever ook niet mee aan een artikel waarvan ik niet weet hoe het wordt neergezet."

De journalist wilde toch heel graag met deze mensen praten. "ik legde uit: ik weet niet wat uit mijn onderzoek komt, ik kan niet beloven dat ik ga schrijven dat alle vaccins slecht zijn of dat ik ga zeggen dat het allemaal goed is, behalve bij jou. Ik doe mij werk gewoon, in geweten. Zo goed en degelijk mogelijk." Uiteindelijk wilde deze vrouw niet meewerken, maar bracht ze De Vrieze in contact met een andere patiënt.

Bijwerkingen

Het is nog niet duidelijk om hoeveel last hebben van deze ernstige bijwerkingen. In zijn onderzoek kwam De Vrieze een Duitse arts tegen. "Die heeft zijn nek uitgestoken, die is een kliniek gestart, waar deze mensen naast de longcovid patiënten worden gezien en zover mogelijk geholpen. Die heeft dan over 0,02 procent. Dat is veel meer dan 1 op 1 miljoen, maar ook dat is een slag in de lucht. Ik zou het cijfer niet durven noemen."

Instanties

Instanties als het Lareb zijn bezig met het onderzoeken van bijwerkingen bij mensen. "Het lastige hierbij is dat iedere patiënt weer met andere klachten komt. Net weer een beetje anders, daardoor is het heel moeilijk om ze onder één noemer te vangen", vertelt De Vrieze. "Mede daardoor zijn deze bijwerkingen ook niet officieel erkend door de Europese medicijnen autoriteit. Het signaal is niet duidelijk en sterk genoeg. Misschien zal het dat ook nooit worden, misschien blijft het een mix van allerlei anekdotische verhalen en misschien wordt het een helder beeld."

De Vrieze ziet wel dat Lareb het probeert om een helder beeld te schetsen. "Zij hebben ook en beperkte capaciteit. De patiënten vinden dat er nog te veel afstand is tot hun. Lareb zelf geeft aan: we doen echt wat we kunnen. Ze werken ook samen een organisatie wat voor longcovid-patiënten is opgericht. Het kan wel beter, maar het is ook niet makkelijk."

Boosters

"Het is ook niet zo goed duidelijk van: worden deze klachten, ze zijn nu zeldzaam, minder zeldzaam of blijven ze zeldzaam als je blijft boosteren. Als je de vierde hebt gehad, zal je na de vijfde ook geen bijwerkingen hebben. Dat weten we niet zo goed", vertelt De Vrieze. "Ik ga dat goed in de gaten houden. Het is nog niet klaar, er valt nog heel veel te leren. Ook juist op het hele basale niveau over wat hoe immuniteit werkt in het immuunsysteem."

OOG Bijwerkingn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie