Onderzoek
HUMANVPRO

Verliep procedure grensoverschrijdend gedrag Radboud Universiteit zoals het moest?

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Verliep procedure grensoverschrijdend gedrag Radboud Universiteit zoals het moest?

Seksuele intimidatie en woordkeuze lijken steeds nauwer verbonden te zijn met elkaar, zo ook in de zaak van de rector magnificus van de Radboud Universiteit. Na klachten wegens grensoverschrijdend gedrag trad hij vorig jaar kort voor zijn pensioen af, maar het bleef onduidelijk hoe de situatie precies in elkaar zat. Argos dook opnieuw in de zaak en sprak, naast meer dan twintig betrokkenen, met de oud-rector zelf.

Een rommelige klachtenprocedure

In september 2023 publiceert De Gelderlander een voorpaginaverhaal naar aanleiding van een ingediende klacht wegens seksuele intimidatie. Het gaat om een incident waarbij de rector, Han van Krieken, opmerkingen maakt richting een vrouwelijke collega op een wintermarkt. "Is die tas van uw poes gemaakt?" grapt hij wanneer hij het kraampje bezoekt. Vervolgens: "Is dat een afgietsel van je eigen lichaam?", bij het bekijken van een aantal neergestreken torso’s.

De zaak, in combinatie met eerdere publicaties over grensoverschrijdend gedrag, leidt tot veel onrust, vertelt Van Krieken in gesprek met Argos: "Je zag opbouwen hoe de controverse toenam. We zaten vlak voor het lustrum en ik zag dat de discussie de verkeerde kant opging." De klachtenprocedure die volgt gaat er volgens de rector en zijn advocaat wat rommelig aan toe, niet zoals dat moest. Uiteindelijk volgt er toch al snel een conclusie: de klacht wegens seksuele intimidatie is gegrond. De Raad van Toezicht geeft een niet-publieke waarschuwing, waarbij Van Krieken zich neerlegt en afstand neemt van zijn positie.

Quote

Ik vermoed dat angst de grootste raadgever is geweest

Cathy van Beek

Angst voor reputatie

Het aftreden van de rector roept vragen op: waarom treedt hij jaren na dato, na het artikel in de krant, nu wél af? Tot de publicatie in De Gelderlander is de zaak namelijk al jarenlang wel bij de Raad van Toezicht bekend, maar niet openbaar gemaakt. Uit gesprek met één van de betrokkenen in Argos blijkt dat de klaagster ontevreden was met deze geheimhouding, en, na goedkeuring van de net-aangetreden voorzitter van de Raad van Toezicht, naar de provinciale krant is gestapt. Die keuze leidt tot ophef en discussie binnen de Raad, en vervolgens tot het vlugge vertrek van de nieuwe voorzitter, nog vóór de publicatie van de klacht in De Gelderlander.

Onduidelijk blijft waarom de klachtenprocedure niet ging zoals het, volgens Van Krieken, had moeten gaan. Beklemmende gevoelens lijken een grote rol te spelen. Cathy van Beek, oud-bestuurder van het RadboudUMC, vindt dan ook dat de raad niet adequaat is omgegaan met de kwestie: "Ik vermoed dat angst de grootste raadgever is geweest. Angst voor reputatie. Als ik het van een afstandje bekijk denk ik: waar is het toezicht gebleven?" Ook voor de vrouw van Van Krieken, die aanwezig is bij het telefoontje waarin Han zijn functie neerlegt, is de situatie te snel gedoofd: "Er is totaal geen ruimte gegeven aan de andere kant. Er is niet nagedacht over of het wel de goede stap was."

Gerelateerde podcast

Argos

Argos

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie