Onderzoek
AVROTROS

'Diesels stoten minder CO2 uit dan auto's op benzine'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Diesels stoten minder CO2 uit dan auto's op benzine'

Voor steeds minder mensen is de dieselauto een optie. Drie jaar geleden was één op de vijf auto's nog een diesel, en nu is dat nog maar één op de tien. Volgens de autobranchevereniging Bovag-Rai heeft de diesel onterecht te kampen met een slecht imago. De vereniging beweert dat de diesels tegenwoordig minder CO2 uitstoten dan benzine-auto's. Klopt het?

Dat is altijd zo geweest, zegt Martien Visser, hoogleraar energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen. "De dieseltechnologie is efficiënter dan de benzinetechnologie. Je kunt daardoor inderdaad met een dieselauto meer kilometers rijden dan met een benzineauto. Dat betekent minder CO2-uitstoot."

Wat is schoon?

David Smeulders is professor energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven en bevestigt dit beeld: "Het ligt er aan hoe je schoon definieert. Als je puur naar CO2-uitstoot kijkt, is diesel inderdaad schoner. Juist omdat ze zo zuinig zijn, waren diesels lange tijd zo populair".

Daarmee is niet gezegd dat een dieselauto schoner is dan een benzineauto. Om dat te bepalen moet je volgens David Smeulders ook kijken naar andere vervuilende stoffen: "Roet en stikstof vormen een directer gevaar voor de gezondheid van de mens. Een benzineauto stoot bijvoorbeeld helemaal geen roet uit. In die zin is diesel sterker vervuilend."

Elektrisch

De meeste dieselautokopers zijn particulieren die leasen en bedrijven. Uit de autoverkoopcijfers blijkt dat de meeste van deze kopers nu overstapt naar de elektrische auto. Wat Smeulders betreft ben je ook dan nog lang niet energieneutraal bezig: "Een elektrische auto is net zo vervuilend als een Volkswagen Polo op benzine. Dat komt omdat de stroom niet schoon is." Op dit moment is 93 procent van alle Nederlandse energie niet duurzaam opgewekt.

Feit of Fictie: 'Nieuwe diesels zijn schoner dan auto's op benzine'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie