Onderzoek
HUMANVPRO

Asielzoeker waarschuwde voor moordplan Iraanse geheime dienst

foto: Argosfoto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielzoeker waarschuwde voor moordplan Iraanse geheime dienst

Een Iraanse asielzoeker sprak al voor de geruchtmakende moord op politiek activist Ahmad Mola Nissi in 2017 in Den Haag over een liquidatieplan door de geheime dienst van Iran. De man deed zijn verhaal bij de IND en naar eigen zeggen bij de AIVD. De diensten willen geen vragen beantwoorden.

De moord op de Nederlands-Iraanse politiek activist Ahmad Mola Nissi was in november 2017 internationaal nieuws. De 52-jarige vader van vijf kinderen stierf op straat bij zijn huis in de Haagse wijk Bezuidenhout nadat hij van dichtbij was neergeschoten. De dader is nooit gepakt, maar volgens de Nederlandse regering heeft Iran opdracht gegeven voor de liquidatie.

Uit onderzoek van Argos en de Deense publieke omroep DR blijkt dat een tot nu toe onbekende getuige al voor de moord heeft verteld dat Iran Nissi uit de weg wilde ruimen. Deze Iraniër M. was naar eigen zeggen als asielzoeker door de Iraanse inlichtingendienst naar Nederland gestuurd met als opdracht de liquidatie van Nissi voor te bereiden en uit te voeren.

Waarschuwing

M. vertelde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) na zijn aankomst in Nederland over de Iraanse intenties en zijn rol daarin, voor het eerst in 2016. Later, nog steeds geruime tijd voor de moord op Nissi, sprak hij naar eigen zeggen ook met inlichtingendienst AIVD. M. zou bovendien enkele dagen voor de liquidatie van Nissi in november 2017 opnieuw contact hebben opgenomen met de AIVD omdat hij geloofde dat de moord ophanden was. M. zegt dat hem kort daarvoor door de Iraanse inlichtingendienst was gevraagd de in- en uitgangen van de woning van Nissi te fotograferen.

De Iraniër is getuige in strafrechtelijke onderzoeken in Nederland en Denemarken rond een groep van terrorisme verdachte Iraans-Arabische activisten. De afgelopen jaren heeft hij in deze zaken meerdere keren en consistent verklaard over zijn opdracht. De researchredactie van VPRO/HUMAN traceerde M. in Nederland en Argos sprak met hem. M. zag het - in zijn woorden - als zijn ‘plicht als burger’ om te waarschuwen.

De Iraanse jacht op een politiek activist

IND en AIVD

De IND en AIVD beantwoorden geen vragen over M. en zeggen niet of zijn verhaal serieus is genomen. "Wij reageren inhoudelijk niet op specifieke vragen over deze individuele casus", aldus een woordvoerder van de AIVD. De IND laat weten: "Wij kunnen hier niet op ingaan omdat het om een individuele casus gaat."

Uit documenten van de IND die Argos heeft ingezien, blijkt dat M. in ieder geval in mei 2016 en april 2017 door de immigratiedienst is gehoord en dat M. beide keren sprak over zijn missie en de Iraanse bedoeling om Nissi te vermoorden.

De contacten tussen M. en de AIVD heeft Argos niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Nabestaanden

De nabestaanden van Nissi zijn volgens hun advocaat Barbara van Straaten "ontzettend geschokt" door de nieuwe informatie. "Helaas is het ook een bevestiging van wat de familie al die tijd heeft gezegd. Namelijk dat er een hele concrete dreiging was vanuit Iran tegen meneer Nissi", aldus van Straaten.

De advocaat stelt dat Nissi jarenlang meldingen heeft gedaan bij de politie dat hij werd achtervolgd, dat zijn familie anonieme telefoontjes kreeg en dat er bedreigingen waren. Volgens Van Straaten is Nissi jaren geleden door medewerkers van de AIVD zelfs verzocht te stoppen met zijn activisme omdat dit gevaar zou opleveren.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie