Onderzoek
AVROTROS

Is het licht langs de snelweg schadelijk voor nachtdieren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het licht langs de snelweg schadelijk voor nachtdieren?

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur overweegt de nachtverlichting langs de snelwegen weer aan te doen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat ze dat wil doen, omdat 'deze bijdraagt aan zowel de verkeersveiligheid als de beleving daarvan'. Eerst wil ze onderzoeken of kunstverlichting schadelijk is voor beschermde dieren. Martijn Rosdorff neemt in Feit of Fictie vast een voorschot op dat onderzoek.

Vleermuizen

Volgens verschillende biologen is kunstlicht voor veel nachtdieren schadelijk. Vooral vleermuizen hebben er last van. Zij jagen namelijk vooral in het donker. Met kunstlicht wordt hun jachtgebied kleiner, waarschuwt bioloog Niels de Zwarte van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Ook bioloog en publicist Midas Dekkers is niet positief over de plannen van de Minister. Hij verwijst naar het vele licht in de nacht: "Dat verstoort werkelijk alles. Dieren planten en de mens. De minister is echt gek geworden." Volgens Dekkers is het niet mogelijk om te kiezen voor het milieu en tegelijkertijd voor het autorijden. "Beweren dat die twee samengaan is je reinste oplichterij."

Dagdieren

Bioloog Kamiel Spoelstra van het ecologie-instituut NIOO-KNAW verwacht dat naast de vleermuizen ook steenmarters, dassen en sommige reptielen last zullen krijgen van de nachtverlichting. Ook sommige dagdieren lopen een risico op het verkleinen van hun jachtgebied. "Sommige dieren die overdag leven, voeden zich met dieren die 's nachts leven. Deze nachtdieren blijven doorgaans ver weg van lantarenpalen."

Toch is er een compromis. Volgens Spoelstra kan het helpen als er 's nachts een ander kleur licht wordt gebruikt. "Veel straatverlichting is blauw-achtig van kleur. Het is beter om licht te gebruiken dat aan de rode kant van het lichtspectrum zit. Veel dieren hebben daar minder last van", zegt hij. "Maar het blijft beter om de lichten helemaal uit te laten."

Feit of Fictie: wat doet het licht op de snelweg met dieren?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie