Onderzoek
AVROTROS

Dit is waarom we meer last van wespen lijken te hebben

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom we meer last van wespen lijken te hebben

Er lijkt deze zomer meer overlast te zijn door wespen. Maar komt dat door het groeiend aantal wespennesten of omdat we minder goed met de insecten kunnen omgaan? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

De Overijsselse boswachter Egbert Beens merkt dat de mens steeds verder af komt te staan van de natuur: "Dan vinden we het vervelend dat er wespen zijn en noemen we het al snel overlast."

Last van twee soorten

Hij merkt dat er in sommige jaren meer wespen zijn en andere jaren wat minder. Dat hangt af van hoe koud het is in de winter, de hoeveelheid regen en de hoogte van de temperatuur. Maar volgens Beens valt dit binnen de natuurlijke variatie: "Ik zie geen toename van de wesp." Door de toenemende overlastervaring is de kans groter dat bestrijders worden ingeschakeld om de nesten weg te halen. Beens noemt dat 'onverstandig': "Daardoor maak je de onbalans in de natuur alleen maar groter."

Wespen leven voor hun groei van de larven en eitjes van muggen, vliegen en andere insecten. Alleen voor hun energie komen ze af op limonade en andere etenswaren. Overigens zijn slechts twee soorten vervelend voor de mens: de Duitse wesp en de gewone wesp. Veel andere soorten komen niet in de buurt van de mens.

Geen cijfers

Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, wijst er op dat nog steeds niet wordt bijgehouden hoeveel wespennesten er zijn. Daardoor is niet vast te stellen of er meer wespen zijn dan in eerdere jaren: "Momenteel moeten we het doen met de cijfers van de wespenbestrijders. Maar die gaan alleen over wespennesten die overlast geven."

Volgens de voorman van de plaagbestrijders laten landelijke cijfers zien dat deze meldingen dit jaar niet substantieel hoger zijn dan vorig jaar. Wel wijst hij op regionale verschillen: "Zo komen er meer meldingen uit de Achterhoek, maar is het aantal meldingen in Zeeuws-Vlaanderen juist weer minder."

Overlast-intolerantie

Volgens Meerburg is de tolerantie voor de wesp wel aan het afnemen. Hij merkt dat mensen over het algemeen eerder en vaker klagen. "We bouwen woonwijken steeds meer in de buitengebieden. Dat betekent dat de mens steeds meer in het leefgebied komt van plaagdieren, waaronder wespen."

Toch vindt de directeur van het KAD het niet altijd nodig om een wespennest meteen te verdelgen. "We adviseren om ze alleen weg te halen op plekken waar ze overlast geven, bijvoorbeeld in de buurt van kinderen of in de spouwmuren van je huis."

Feit of Fictie: 'Onze tolerantie voor de wesp neemt af'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie