Opnieuw hoge bijensterfte: 'In februari is het spannend, leven ze nog of niet?'
- Nieuws
- Opnieuw hoge bijensterfte: 'In februari is het spannend, leven ze nog of niet?'
Voor het derde jaar op rij heeft meer dan 20 procent van de bijenvolken in Nederland de winter niet overleefd. Volgens Wageningen University is dat opvallend hoog: normaal ligt de wintersterfte rond de 10 procent. Imkers maken zich zorgen. Casper Baan is hobby-imker met 18 bijenvolken en directeur van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, waar ruim 8500 imkers bij zijn aangesloten. Zelf verloor hij deze winter slechts één volk. "Mijn bijen zijn het prima vergaan", zegt hij, "maar het is zeker wel eens anders geweest. Vooral in februari is het spannend: leven ze nog of niet?"
Video niet beschikbaar
Als een volk het niet redt, is dat volgens Baan meteen duidelijk: "Of je vindt een berg dode bijen onderin de kast, of het is leeg – dan zijn de bijen letterlijk gevlogen. Als ze ziek zijn, verlaten ze soms de kast om de rest van het volk niet te besmetten. Een triest gezicht."
Oorzaken
De voornaamste oorzaak van de bijensterfte is volgens Baan de varroamijt, een parasiet die virussen verspreidt binnen een volk. "Die hebben we nu zo’n veertig jaar in Nederland. Er wordt hard aan gewerkt om die te bestrijden." Daarnaast speelt ook het tekort aan voedsel door afnemende biodiversiteit een belangrijke rol, net als het gebruik van pesticiden. "Dat is slecht voor insecten in het algemeen, en dus ook voor de honingbij."
Programma’s om bijen te kweken die resistent zijn tegen de varroamijt bestaan, maar het is een traag proces. "Een koningin wordt normaal bevrucht door tien tot vijftien mannetjes, die ook allemaal resistent moeten zijn. Omdat die paring in het wild gebeurt, is dat moeilijk te sturen."
Meer bloeiend groen
Volgens Baan is het essentieel dat er meer bloeiende planten komen voor alle bestuivende insecten, niet alleen voor honingbijen. "Acties zoals het NK Tegelwippen zijn belangrijk. Er moet zoveel mogelijk bloeiend groen komen: in tuinen, langs bermen, akkerranden. Wij praten ook met boeren over het belang van bloemen inzaaien, maar zij maken een kosten-batenafweging. Soms kiezen ze dan toch voor bijvoorbeeld aardappels."
Aantal volken stabiel
Hoewel de bijensterfte hoog is, blijft het totaal aantal bijenvolken in Nederland stabiel rond de 40.000. Volgens Baan komt dat doordat imkers actief nieuwe volken opzetten. "De honingbij is een gehouden soort. Maar bestuiving is niet alleen afhankelijk van de honingbij. Wilde bijen en andere bestuivende insecten zijn net zo belangrijk voor de biodiversiteit en voedselvoorziening. Daar moeten we ons echt zorgen over maken."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.