Moeder van meervoudig beperkte David (16): 'Je moet blijven bewijzen dat hij zorg nodig heeft'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeder van meervoudig beperkte David (16): 'Je moet blijven bewijzen dat hij zorg nodig heeft'

Zorgen voor je verstandelijk beperkte kind, terwijl je ondertussen alle bureaucratische rompslomp moet bijhouden. Voor veel ouders van kinderen met een beperking is dit de realiteit van de dag. Bijvoorbeeld voor Zwantine de Schipper, moeder van de 16-jarige David. Volgens haar is de rek er na 16 jaar wel uit: "Waar je voor je gevoel altijd tegenaan moet boksen is dat je constant moet bewijzen dat je de zorg nodig hebt", vertelt ze bij Spraakmakers.

Illya Soffer over het beperken van gedragsproblemen bij verstandelijk beperkten

Traumaklachten

Steeds meer mensen met een verstandelijke beperking krijgen te maken met gedragsproblemen. Illya Soffer is directeur van het netwerk voor mensen met een beperking; ‘IederIn’. Volgens haar worden deze problemen veroorzaakt door een steeds grotere druk bij de jongeren met een beperking en het gezin. "Jonge mensen met een verstandelijke beperking kunnen zelfs traumaklachten oplopen, omdat ze steeds niet begrepen worden", vertelt Soffer.

Groeiende druk

Wanneer verstandelijk beperkte jongeren te maken krijgen met steeds meer gedragsproblemen, dan brengt dat nog een extra probleem met zich mee. Namelijk dat ze ook meer zorg nodig hebben. "De mensen worden niet geboren met deze gedragsproblemen", legt Soffer uit. Deze problemen zijn volgens haar te voorkomen als je eerder goede ondersteuning rond het gezin zet. "We leven in een steeds complexere samenleving, met heel veel prestatiedruk. Daardoor loopt de druk, zowel in het gezin als bij de jongere met een beperking, op."

Quote

Een groot deel van de zorg is niet zichtbaar

Zwantine de Schipper

De rek is eruit

Deze druk komt daarbij vooral op de schouders van de ouders terecht. En dan niet alleen door de zorg voor het kind, maar vooral door alle bureaucratische rompslomp die het hebben van een kind met een beperking met zich meebrengt.

Dat merkt ook Zwantine de Schipper, moeder van de 16-jarige David. Hij is meervoudig gehandicapt en dat brengt veel zorg met zich mee. "Een groot deel van de zorg is niet zichtbaar", vertelt Zwantine aan Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers. "Zorgplannen maken, administratie rond PGB, alle ziekenhuisbezoeken en ga zo maar door. Er komt veel bij kijken waar veel tijd in gaat zitten. En dat moet ik allemaal regelen."

Volgens David’s moeder weten mensen simpelweg gewoon niet hoeveel werk erin zit en dat voor hen na 16 jaar de rek er langzaam uit raakt. "Je moet altijd bewijzen dat je de zorg nodig hebt."

Quote

Er wordt niet aan mensen gevraagd wat ze nodig zijn. Nee, je moet in het systeem passen

Illya Soffer

Een nieuw plan

IederIn-directeur Illya Soffer herkent zelf, als moeder van een 24-jarige zoon met een beperking, de problemen van het gezin De Schipper. "Er wordt niet aan mensen gevraagd wat ze nodig zijn. Nee, je moet in het systeem passen." Daarom pleit Soffer voor een plan waarin de levensloop van mensen met een beperking het uitgangspunt is.

Nu is dat wel anders: sinds 2015 is er namelijk een nieuwe zorgwet met daarin categorieën met hoeveel zorg iemand nodig heeft. Jongeren zoals David, of de zoon van Illya Soffer zitten in het zogenoemde VG7; een van de hoogste categorieën. Soffer vind het lastig om in deze categorieën te praten. "Je praat in letters en cijfers, terwijl het om mensen gaat."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie