Binnenland
AVROTROS

Ontmoetingen met verstandelijk beperkten: 'Kijk niet naar beperking, maar naar persoon'

foto: Angela Juttefoto: Angela Jutte
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontmoetingen met verstandelijk beperkten: 'Kijk niet naar beperking, maar naar persoon'

Een 'prokkel': een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en zonder verstandelijke beperking. In de Prokkelweek worden er zoveel mogelijk van deze ontmoetingen gehouden, dit jaar weliswaar digitaal. Ellis Jongerius is al jaren ambassadeur en vertelt in Stax&Toine: "Mensen oordelen vaak vooraf. Ik denk: leer mij gewoon kennen, durf dingen te vragen."

Ellis legt helder uit waar ze last van heeft: "Ik heb een licht autistische stoornis, PDD-NOS. Dus het is voor mij lastig om met emoties en gevoelens van mijzelf en van anderen om te gaan. Daarnaast heb ik een licht verstandelijke beperking, waardoor ik soms wat meer tijd nodig heb om dingen te verwerken. Waar anderen een dag nodig hebben, heb ik twee dagen nodig om alles te verwerken."

In Prokkelweek ontmoeten mensen met en zonder beperking elkaar

Video niet beschikbaar

Inclusiever

Het doel van de Prokkelweek is om zoveel mogelijk mensen in te laten zien dat er veel kansen liggen. "Als wij mensen en bedrijven enthousiast kunnen maken, kunnen we de samenleving inclusiever maken", legt Ellis uit.

Projectleider Marian Geling ziet ook voordelen voor bedrijven en andere geïnteresseerden. "Van mensen met een beperking krijg je hele goede eerlijke antwoorden terug. Daar leer je heel veel van."

Den Haag

En ook in de Hofstad kunnen ze nog wat van de prokkels leren, weet Ellis. "De taal van de overheid… die is vaak voor mensen met een beperking net iets te moeilijk. Ik volg dat niet zo, maar ik wil weten: wat zeggen ze nu?" Dat is eigenlijk een verplichting, want alleen zo kan Ellis haar stemrecht goed gebruiken. "Ik heb ook het recht om te stemmen, maar ik vraag mij vaak af: waar stem ik nou op?"

Deze en andere problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen, kaart Ellis dan ook aan in Den Haag, in zogeheten ‘beleidsprokkels’ met ambtenaren en ministers.

Corona

Toch staat nu alles op een laag pitje. "Eigenlijk is mijn schema niet meer zoals het was. Maar ik ga nog bij een aantal digitale bijeenkomsten zijn”, zegt Ellis. "En ik ben natuurlijk op de radio geweest!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie