Binnenland

Vereniging Gehandicaptenzorg: 'Maak een Deltaplan voor mensen met een beperking'

NOS
foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vereniging Gehandicaptenzorg: 'Maak een Deltaplan voor mensen met een beperking'

Steeds meer mensen met een beperking voelen zich buitengesloten in de maatschappij. En daarom pleit de Vereniging Gehandicaptenzorg in Nederland voor een Deltaplan.

Mensen met een beperking voelen zich buitengesloten

“Er is een groep van 1 miljoen mensen met een lichtelijke verstandelijke beperking. Die kunnen in de ontwikkeling niet alles bijhouden. Daar ontstaat een vergrote kans op eenzaamheid”, vertelt bestuursvoorzitter Boris van der Ham in het NOS Radio 1 Journaal. Hij pleit in een brief aan het demissionaire kabinet om een Deltaplan.

Problemen

Mensen met een licht verstandelijke beperking komen volgens Van der Ham snel in de problemen zodra er iets van hen gevraagd wordt. “Denk aan een brief van de overheid of als ze aan werk moeten geholpen worden. Dan zie je dat werkgevers en overheden niet goed weten hoe je daar mee om moet gaan.” De teksten zijn dan te ingewikkeld om goed te kunnen begrijpen.

Daarnaast krijgen deze mensen ook niet altijd de zorg die ze nodig hebben. “Wanneer ze 18 worden, dan vallen ze bijna automatisch uit de jeugdwet en dan moeten ze het zelf maar zien te rooien”, legt Van der Ham uit. Hij zou dan ook graag een ‘continuïteit van zorg’ zien in zo’n Deltaplan.

Visie

De zorg van mensen met een beperking valt onder verschillende groepen en instanties. Dit zorgt ervoor dat er geen algemene visie is voor de zorg van deze mensen. “Wij zeggen aan het volgende kabinet: stel een Deltaplan op waarin in al die ministeries en allerlei andere diensten goed samen werken. Stel een goed plan op om ervoor te zorgen dat juist die kwetsbare groep wordt bediend, zodat ze minder snel in de problemen komen.”

Kabinet

Een aantal weken geleden lekte belangrijke punten van de formatie uit, omdat Gert-Jan Segers een document in de trein liet liggen. In deze documenten kwam, volgens Van der Ham, geen woord voor over gehandicaptenzorg. “We zijn daarvan geschrokken.” Daarom schreef hij samen met Ellis Jongerius, directeur van belangenvereniging LFB en Rick Brink, voormalig minister van Gehandicaptenzaken, een brief aan het nieuwe kabinet. “Om juist de nadruk te leggen op de gehandicaptenzorg in de slotfase van de formatie. Niet alleen voor licht verstandelijke beperkten, maar ook voor mensen die in de zorg werken en ook voor mensen met een zwaardere beperking.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie