Binnenland
MAX

Lichamelijke beperking zorgt voor enorme administratieve rompslomp

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Lichamelijke beperking zorgt voor enorme administratieve rompslomp

Naomi Vervaart kan er over al die papieren, controles en belletjes meepraten. Zij zit in een rolstoel en overweegt een dag per week minder te gaan werken omdat ze anders de hele papierwinkel niet rond krijgt.

Naomi Vervaart; 'Ik overweeg een dag minder te werken vanwege alle administratie'

“Ik ben chronisch ziek en zal altijd in deze rolstoel blijven zitten maar ik moet ieder jaar opnieuw bewijzen dat ik zorg nodig heb. Alle aanvragen voor een persoonsgebonden budget en hulpmiddelen moet ik ieder jaar opnieuw doen. Ook komt er jaarlijks iemand op huisbezoek en dan moet ik bewijzen dat ik geen fraude pleeg.”

Het kost Naomi inmiddels een dag per week om alle formulieren in te vullen, telefoontjes te plegen en controleurs te ontvangen die haar de gevraagde zorg moeten toekennen. Vorige week plaatste ze een noodkreet hierover op LinkedIn. Ze kreeg daar heel veel reacties op, onder meer van Boris van der Ham van de Vereniging Gehandicaptenzorg: “Alle wetgeving voor beperkten is ingericht op wantrouwen. Je moet elke keer weer opnieuw aangeven dat je beperkt bent. Dat is zonde van de tijd, van het geld, en van de motivatie van mensen”, zegt hij.

Naomi vindt het vooral raar dat ze genoodzaakt is een dag minder te gaan werken, terwijl de slogan van de regering juist is dat iedereen mee moet doen. “Is er dan niemand die met zijn vuist op tafel slaat en die zegt dat het nu genoeg is?”

Het speciale Ontregel-de-Zorgteam van het ministerie van VWS heeft inmiddels contact opgenomen met Naomi en zegt dat ze zich inspannen om de regeltjes te verminderen.

“Mooie woorden”, zegt Naomi, “maar dit probleem is niet nieuw, het is al jaren zo. Dus ik ben nu vooral op zoek naar de mensen die het om kunnen zetten in daden.”

Ster advertentie
Ster advertentie