Hoe de jury wordt gekozen voor het megaproces rond de aanslagen in Brussel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de jury wordt gekozen voor het megaproces rond de aanslagen in Brussel

De jury voor het megaproces rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel wordt op woensdag samengesteld. Bij de aanslagen op het vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek kwamen 32 mensen om het leven en raakten 340 mensen gewond. In Met het Oog op Morgen legt journalist Douglas De Coninck uit hoe gewone burgers het lot van de verdachten zullen bepalen.

Bekijk hier het gesprek met de journalist over dit megaproces

In België wordt - in tegenstelling tot bij rechtszaken in Nederland - een jury gevormd. Bij deze zaak moeten dat Franstalige inwoners van Brussel zijn, legt de journalist uit. "Normaal gesproken duurt zo'n proces dan een of twee weken. Nu zal het eerder acht of negen maanden worden."

En dat maakt de dienst niet heel populair, verwacht hij. "In totaal hebben 700 mensen een oproep gehad. Maar wat je zal zien is dat zij allemaal met een fantastisch goede reden zullen proberen te komen waarom zij niet de komende acht of negen maanden elke dag van 9 uur 's ochtends tot 6 of 7 uur 's avonds aanwezig kunnen zijn."

Wraken

Daar houdt de selectie ook rekening mee. "Meestal vallen zes op zeven af." Dan zouden er nog maar 100 kandidaten over zijn. "En daarvan mogen zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging van de verdachte 18 mensen selecteren die ze wraken." Die personen kunnen dus niet in de jury plaatsnemen.

"Als je slim bent en je wilt daar niet aan deelnemen, dan heb je op Facebook nog iets in de trant van 'helemaal niet nodig dat proces, executeer ze allemaal' geplaatst." Uit de niet-gewraakte potentiële juryleden moet overigens nog een selectie worden gemaakt. "Twaalf juryleden. En dan nog 24 plaatsvervangers."

Die moeten vervolgens vier dagen per week naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel komen om daar het hele proces aanwezig te zijn. En dat kan wel even duren. "Alles moet hier worden uitgesproken. Bijvoorbeeld de akte van beschuldiging. Alle 469 pagina's. Dat gaat alleen al drie dagen duren. Dus de vrees is dat daarna juryleden zeggen: 'Sorry, dit hoeft van mij niet.'"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie