G20 begonnen op Bali: wat gaat er besproken worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. G20 begonnen op Bali: wat gaat er besproken worden?

De G20-top is begonnen op het Indonesische eiland Bali. Regeringsleiders van de twintig grootste economieën ter wereld praten daar vandaag en morgen met elkaar.

G20 begonnen op Bali

De Indonesische president Joko Widodo opende de vergadering. "Een van de eerste dingen die hij zei was: 'We moeten de oorlog stoppen'", vertelt Zuidoost-Azië-correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. "Zonder de woorden Rusland en Oekraïne te noemen, wist iedereen waar hij het over had. Daarmee erkende hij ook wel dat de oorlog in Oekraïne de overhand zal hebben op deze conferentie."

G20

"Het is eigenlijk vooral een economisch forum, niet zozeer politiek. Maar veel van de economische problemen in de wereld op dit moment vloeiend direct voort uit de oorlog. Inflatie om maar één ding te noemen. Dus de leiders gaan het daar de komende 2 dagen vooral over hebben."

Zelensky

De Oekraïense president Zelensky sprak de conferentie ook online toe. "Hij zei dat dit het moment is voor de wereld om de destructieve oorlog te beëindigen en duizenden levens te redden. Dat is een oproep dat vanuit zijn perspectief heel goed te begrijpen is. Maar hij moet er niet op rekenen dat er een oplossing wordt gevonden op Bali." De Russische buitenland minister Lavrov is ook aanwezig op de G20. Poetin is er zelf niet bij. "Lavrov zal ook eventuele oplossingen die niet in het voordeel van Rusland zijn, gaan dwarsbomen."

Wat er wel kan gebeuren, is dat landen een statement kunnen afgeven. "Een groot aantal landen willen een gezamenlijk statement opstellen, dat zijn ze nu aan het opstellen, waarmee ze de agressie van Rusland zullen oordelen. Verder dan dat zal de G20 niet komen."

1 op 1

De regeringsleiders voeren ook een-op-een gesprekken. De Chinese president Xi sprak gisteren al met Biden en vandaag spreekt hij met premier Rutte. Waar gaan ze het over hebben? "Er staan veel onderwerpen op het programma, ze hebben elkaar namelijk al een tijdje niet gezien. In 2018 voor het laatst in levenden lijve. Corona gooide roet in het eten, dus er valt veel te bespreken. Onderling gaan ze het natuurlijk ook hebben over de oorlog in Oekraïne en de toegenomen spanningen in de wereld."

Maar Rutte en Xi gaan het ook hebben over de onderlinge relatie. "China is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. We exporteren voor 14 miljard daar naartoe. We importeren voor 53 miljard, dus het is handig om die relatie maar weer eens aan te halen. Verder gaan ze het hebben over de wereldwijde klimaataanpak. Er wordt ook gesproken over mensenrechten. Ik weet niet hoe stevig Rutte Xi daarover zal aanspreken."

Slotverklaring

Aan het eind van een G20-top volgt meestal een gezamenlijke slotverklaring, Marghadi denkt echter niet dat die dit jaar zal komen. "Rusland en de VS hebben op diplomatiek niveau om te kijken of ze tot zo’n verklaring zouden kunnen komen aan het einde. Maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Dat is teleurstellend voor Indonesië. Dat had zich hier heel graag willen tonen als bemiddelende factor op het wereldtoneel. Maar de krachten die op dit moment spelen, zijn zo sterk dat Indonesië niet in zijn eentje kan bewerkstelligen. Een gezamenlijke verklaring na de G20 wordt niet verwacht. Maar aan de andere kant we hebben nog anderhalve dag. Dus je weet maar nooit."

RJN G20

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie