Studenten en huisartsen gaan de strijd aan tegen schurft

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten en huisartsen gaan de strijd aan tegen schurft

Volgens de GGD neemt het aantal studenten met schurft al jaren toe. Ook dit jaar is het weer raak. Studenten en huisartsen uit Groningen gaan deze week de strijd aan tegen schurft en komen met een actieplan. In De Nieuws BV vertellen Lotte Jonker, bestuurslid van 'Contractus', een overkoepelend orgaan van studentenverenigingen in Groningen, en studentenhuisarts Maarten Goedhart over het initiatief.

Bestuurslid Jonker merkt dat schurft nog steeds een taboe is. "In de naastenkring is het goed te bespreken, maar niemand hangt het graag aan de grote klok. Mensen hebben er al snel een viezig idee bij en dat zou niet moeten." Zo hangen er rond schurft veel vooroordelen. Mensen die het hebben zouden een slechte persoonlijke hygiëne hebben of het zou een studentenaandoening zijn. Volgens de huisarts kan schurft al na vijftien minuten lichaamscontact overspringen. "Dat heeft niks met slechte hygiëne te maken."

Duidelijke informatie

En om de landelijke verspreiding van schurft tegen te gaan, komt Contractus met een actieplan. Daarin is het verstrekken van duidelijke informatie over schurft enorm belangrijk, aldus Jonker. "Alleen als je met elkaar en de naaste omgeving goed behandeld, kan je een poging doen om schurft onder controle te krijgen." Dit is nodig omdat Jonker in persoonlijke kringen heeft gemerkt dat verschillende huisartsen verschillende adviezen geven. Deze onduidelijke communicatie werkt verwarring over schurft in de hand. Daarom is er contact geweest met GGD Groningen om informatie overeen te laten komen met de richtlijnen die zij uitzetten. "Verder sporen wij mensen aan om naar de huisarts te gaan en je goed te laten diagnosticeren en het juiste stappenplan te volgen. Zo kan je met elkaar een poging tot uitroeien van schurft doen."

Een landelijke GGD-aanpak voor schurft is nog niet in aantocht, omdat schurft geen levensbedreigende ziekte is. "Maar het is wel een hele vervelende aandoening", aldus Goedhart. "Mensen hebben hier heel veel last van en hebben recht op een goede behandeling. Wij moeten met z'n allen werken aan bewustwording en daarna zorgen dat de huisartsen goed in staat zijn om schurft makkelijk te herkennen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie