Binnenland
KRO-NCRV

Huurprijs van studentenkamers verlagen is lastiger dan het lijkt: 'Je creëert hogere wachtlijsten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huurprijs van studentenkamers verlagen is lastiger dan het lijkt: 'Je creëert hogere wachtlijsten'

Honderden, soms zelfs meer dan duizend euro voor een kamer ter grootte van een kippenhok: de huurprijzen van studentenkamers blijven maar stijgen. Toch is het verlagen van de huur niet zo gemakkelijk als het lijkt, legt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar uit bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'De huur van studentenkamers moet drastisch omlaag'

Video niet beschikbaar


Het grootste probleem ligt volgens Vrieselaar in het lage aanbod van studentenkamers. "Er is veel vraag en weinig aanbod; dat uit zich in hogere prijzen", aldus Vrieselaar. "Als je de prijs gaat drukken, krijg je wellicht nog meer vraag. Oftewel: je hebt dan inderdaad lagere huurprijzen, maar ook hogere wachtlijsten."

Nieuwbouw

En dat is niet het enige probleem. Volgens Jolan de Bie, directeur van het kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences, kan een huurverlaging of -bevriezing ook gevolgen hebben voor de nieuwbouw.

"Als je als verhuurder de huren niet kunt verhogen, dan drukt dat op je inkomsten." Dat betekent volgens De Bie dat er ook minder geld overblijft voor bijvoorbeeld woningcorporaties om meer huizen te realiseren. "De ambitie is om 60.000 studentenplekken te realiseren, maar dat gaan we dan niet halen."

Jarenlange zoektocht

Ondertussen zoeken duizenden studenten naarstig naar een kamer. Een frustrerende zoektocht, die soms jaren kan duren. Merel Bolsenbroek zoekt al ruim twee jaar naar een kamer in Utrecht, maar vangt nog altijd bot. "Ik heb een account op elke mogelijke site waar je kamers en huizen kunt vinden", vertelt Bolsenbroek. "En om de maand plaats ik een oproep op social media."

Maar nog altijd zonder resultaat. In de loop der jaren heeft ze haar zoekgebied uitgebreid en de zoekprijs verhoogd naar 650 euro per maand. "Dat is ongeveer alles dat ik verdien." Momenteel woont Bolsenbroek nog thuis, of bij haar oudoom en tante, die iets dichter bij Utrecht wonen. "Het beperkt je in je vrijheid. Je kunt niet zomaar even een drankje doen, want dan mis je de laatste trein en het is 1,5 uur reizen."

Puntensysteem

De hoge huurprijzen voor studentenkamers blijken dus een veelkoppig monster. Maar er is wel degelijk iets dat studenten zelf kunnen doen, legt Abdelkader Karbache, voorzitter van studentenvakbond LSVb, uit. "Wat veel mensen niet weten, is dat er een puntensysteem bestaat dat bepaalt hoe duur een kamer mag zijn. Verhuurders passen dit meestal niet toe."

Het is als student dus verstandig om dit puntensysteem bij de hand te houden. Ook is er hulp vanuit bijvoorbeeld de studentenvakbond om te hoge huurprijzen aan te pakken. "Er zijn huurteams die studenten kunnen helpen om een verhuurder aan te pakken. In de meeste gevallen winnen studenten ook, en dan krijgen ze veel geld terug."

Karbache ziet het aantal aanvragen de laatste jaren stijgen. Maar nog altijd zijn er veel studenten die deze stap niet durven zetten, uit angst voor hun huurbaas. Toch adviseert de studentenvakbond om dit wél te doen.

Stand.nl

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie