Nout Wellink: 'We moeten beter ons best doen om de Chinezen te begrijpen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nout Wellink: 'We moeten beter ons best doen om de Chinezen te begrijpen'

Voormalig president-directeur van De Nederlandsche Bank Nout Wellink stoort zich aan de Westerse houding ten opzichte van China. De topbankier was tussen 2012 en 2022 de enige buitenlandse toezichthouder in het Chinese bankwezen en kent het land daarom goed. "Als we onszelf beter verplaatsen in de Chinezen, zouden we hun coronabeleid ook beter begrijpen," zegt hij tegen het licht van de toenemende protesten tegen het strenge lockdownbeleid van Peking in Sven op 1.

Wellink maakt duidelijk veel begrip te hebben voor de beperkende omstandigheden waarin Chinezen momenteel leven, maar stelt dat het beleid ook positieve effecten heeft. "Laten we niet vergeten dat de Verenigde Staten en Europa beide meer dan een miljoen coronadoden hebben gekend," aldus Wellink. Daarom vindt hij het discutabel om de Chinese maatregelen als ‘onmenselijk’ te bestempelen. "Menselijkheid is een breed begrip," aldus de bankier.

Dialoog

"Ik verdedig heel veel zaken in China niet," maakt Wellink duidelijk. "Maar ik vind wel dat we de dialoog met de Chinezen moeten blijven voeren." Ook over cyberaanvallen uit Chinese hoek - iets waar de hoofden van de NCTV en de twee veiligheidsdiensten maandag nog voor waarschuwden in het Algemeen Dagblad - is Wellink minder bezorgd. "Ik kan u op basis van eigen waarneming verzekeren dat cyberaanvallen op banken niet allemaal uit China komen, maar ook uit de Westerse wereld."

Iedereen bespioneert iedereen, zo luidt de conclusie van Wellink. "Laten we ons realiseren dat wij mensen niet van elkaar verschillen en realistisch in de wereld blijven staan," aldus de oud-DNB topman.

Oud-DNB president Nout Wellink, viroloog Marc van Ranst (29 november 2022) - Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie