Dit zijn de voordelen van ouder worden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de voordelen van ouder worden

Op je 82e president worden van de Verenigde Staten: Joe Biden gaat ervoor. Dat roept de vraag op: wat zijn de voordelen van ouder worden? Spraakmakers vroeg het aan hersenwetenschapper Margriet Sitskoorn.

Video niet beschikbaar

"Je geheugen voor woorden wordt beter, je volgehouden aandacht is beter", begint Sitskoorn, professor in de Klinische Neuropsychologie en auteur van het boek Het maakbare brein.

"Je emotieregulatie is beter, dus je wordt niet overal meteen meer boos of gestrest van. Je weet dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die opgediend wordt." Ook in relaties onderhouden met anderen wordt je beter, voegt ze toe.

Ouderen hebben al hoop meegemaakt

Dit is, zegt ze, wat je in de volksmond levenservaring noemt. "Dat is een heel groot voordeel, want je hebt al een hoop meegemaakt. Je hebt een hoop oplossingen gezien, je weet waar je dingen moet plaatsen. Het is niet allemaal nieuw meer."

Hoe zit het met onze zelfreflectie op latere leeftijd? "Over het algemeen neemt de zelfreflectie toe", zegt Sitskoorn. "Je denkt meer over jezelf na. Hersenscans laten dat ook zien. Mensen kunnen ook beter over zichzelf nadenken in relatie tot de wereld en anderen. Dat is ook een groot voordeel."

Geef jouw school op!

Ben jij leraar en lijkt dit je wat voor bij jou op school? Of misschien ben je schoolleider en deel je onze ambitie? Of vind jij dat dit op de school van jouw kinderen moeten worden geprobeerd? Geef ‘jouw’ basisschool dan nu op.

Ster advertentie
Ster advertentie