‘Stop met piekeren over je gewicht en gebruik je energie voor iets goeds’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Stop met piekeren over je gewicht en gebruik je energie voor iets goeds’

Het begint al bij het ontbijt: ieder moment van de dag zijn vrouwen bezig met calorieën tellen. En dat is zonde, zegt schrijver Sarah Meuleman bij Spraakmakers. Want wat als vrouwen al die energie die dat piekeren kost, zouden inzetten voor iets goeds?

"Stel je een tafel voor in een restaurant waaraan vier vrouwen zitten. Drie ervan zijn niet enkel aan het genieten, maar ook aan het dubben, vechten, tellen." Het is een stukje uit een opiniestuk dat Sarah Meuleman in NRC schreef. Het maakte de tongen flink los.

De aanleiding voor het artikel? Meuleman hoorde haar dochter van elf al over boulimia en daar schrok ze erg van. Zijn meiden op die leeftijd ook al zo obsessief bezig met eten? Ze heeft die neiging zelf ook, zegt ze. "Dat je gewoon automatisch weet hoeveel calorieën iets is, of het goed of het slecht is."

Gemanipuleerde ideaalbeelden

We vergelijken onszelf tegenwoordig met gemanipuleerde ideaalbeelden, zegt Liesbeth Woertman, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Utrecht. "Met één muisklik kun je van ons allemaal zogenaamde perfecte vrouwen maken. Maar hoe prachtig je ook bent,; je bent niet perfect. En dat maakt onze zorgen over het lichaam zo groot."

Meuleman herkent dat: "Van jongs af aan word je al in boeken en zelfs in de Disneyfilms gevoed met dat ideaal. Zo dat het een blinde vlek is geworden. Wat ik eigenlijk wil met dit stuk, is een begin maken om die blinde vlek even zichtbaar te maken."

Van binnenuit voelen

Je moet minder in je hoofd zitten, benadrukt Woertman. "Gewoon meer van binnenuit voelen wat het lichaam nodig heeft. Daardoor wordt het mogelijk om een gezonde relatie te krijgen, onder andere met eten, maar ook met elkaar."

Meuleman: "Als je die gedachten over eten niet meer hebt, kun je je energie aan echt interessante dingen gaan besteden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie