Jongeren en drugs: 'Het is normaler om wél te gebruiken dan niet te gebruiken'

foto: Jonathan gonzalez
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren en drugs: 'Het is normaler om wél te gebruiken dan niet te gebruiken'

De Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn zien een fikse stijging in het aantal gesprekken over verslavende middelen bij jongeren. Volgens directeur Roline de Wilde bij Spraakmakers, maakt deze stijging duidelijk dat het normaler is om wél te gebruiken, dan om niet te gebruiken.

'Mijn kind doet dat niet', is vaak de eerste reactie van ouders als het gaat om alcohol- of drugsgebruik. Maar het afgelopen jaar noteerden de twee hulplijnen een behoorlijke stijging in het aantal gesprekken over dit onderwerp. "Er zit veel schaamte rond dit onderwerp en angst dat de ouders erachter komen", zegt De Wilde.

Groepsdruk

De Wilde constateert dat drank- en drugsgebruik onder jongeren steeds meer normaliseert. "Dat maakt ook dat de groepsdruk zo sterk is. Als je in de bovenbouw van de middelbare school nog niet drinkt of nog nooit gevaped hebt, dan heb je iets uit te leggen."

13 en 15 jaar

Volgens De Wilde hebben kinderen vaak eerder vragen over deze middelen dan ouders verwachten. "Veel ouders hopen dat hun kind daar niet mee bezig is." Maar kinderen tussen de dertien en vijftien (of soms zo jong als elf) bellen al over dit onderwerp. Soms zijn ze nieuwsgierig of willen ze informatie, maar vaak komen ze er ook al mee in aanraking. "Dan vertellen ze bijvoorbeeld dat ze slecht kunnen slapen door het blowen."

Verslaafd

Kristen Bouland is vrijwilliger bij de Alles Oké? Supportlijn die zich richt op jongvolwassenen. De jongeren zijn tussen de achttien en negentien jaar, en zijn op zoek naar informatie, hebben vragen over de groepsdruk of zijn in sommige gevallen zelfs al verslaafd.

"Sommige jongeren die verslaafd zijn zoeken naar een oplossing", zegt Bouland. "Dan proberen we in het gesprek te kijken waar ze terecht kunnen. Soms bellen ze juist voor afleiding zodat ze niet gaan gebruiken", vertelt Bouland.

Ouders

Kinderen en jongvolwassen die bellen, schamen zich voor het onderwerp. Volgens Bouland is een deel bang dat de ouders erachter komen. "Ze mogen dit niet gebruiken van de ouders en dat is begrijpelijk", zegt Bouland. "Maar zo ligt de lat wel heel hoog om het hier thuis over te praten."

Volgens De Wilde zijn medewerkers van de hulplijn getraind om te luisteren zonder oordeel. Als je wil dat je kind bij jou terecht kan, kun je dit als ouder zelf ook proberen. "Straal uit dat het normaal is dat je kind hiermee bezig is. Toon interesse: waar zit je kind met zijn gedachte?

Mocht je dit als ouder niet kunnen (of willen), zorg dan dat je weet waar ze wél terecht kunnen, zegt De Wilde. "Bij Alles Oké? bijvoorbeeld of bij het Trimbos-instituut."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie