Binnenland
KRO-NCRV

Mbo-studenten over stress en werkdruk: 'Ik slaap slecht en pieker veel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mbo-studenten over stress en werkdruk: 'Ik slaap slecht en pieker veel'

Toetsen, stage, werk én je sociale leven met elkaar combineren is voor veel mbo-studenten te zwaar. "Ik merk het thuis: gewoon heel veel stress, geen goed humeur", zegt Eva Contant bij Spraakmakers.

Spraakmakers was vandaag op haar school, ROC Mondriaan in Den Haag, om een oplossing te zoeken voor de psychische en fysieke problemen die veel mbo'ers ervaren. ""We krijgen heel veel deadlines. Er komt gelijk een toetsweek achteraan en daarna moet je weer op stage", verzucht Van de Pol. Zw wijst erop dat ze ook nog werkt, in de studentenraad zit én haar sociale leven wil onderhouden.

Sinds coronatijd is het "bergafwaarts" gegaan, zegt Eva Contant. "Ik slaap slecht. Ik pieker heel veel. Zeker 's avonds voor ik ga slapen." Dat herkent ook Van de Pol. "Ik ervaar ook fysieke klachten. Door alle stress heb last van m'n slokdarm gekregen. Dat doet behoorlijk zeer kan ik je vertellen."

Oplossing voor problemen van mbo'ers

Als moeder is het zoeken, vertelt Adri Westmaas, moeder van Eva. Aan de ene kant wil je helpen, aan de andere kant wil je je kind vrij laten. Dochter erkent het en zegt dat ze "heel eigenwijs" is. Wel geeft ze aan dat ze haar moeder meer probeert te betrekken.

De locatie-uitzending van Spraakmakers vloeit voort uit het project minister van Oplossingen. Deze 'bewindspersoon', Nienke Meijer, is door de community van Spraakmakers gekozen om maatschappelijke problemen vlot te trekken. Komende weken hoor je vaker interviews of reportages over mbo'ers die in de knel zitten. Sluitstuk van het project is een lijst met aanbevelingen.

'Heb mijn mentoren nog niet gesproken'

Docenten kunnen in ieder geval een rol spelen. Zo voelt Contant zich niet gezien. Ze is later ingestroomd en heeft eigenlijk nog geen echt privégesprek met haar mentoren gehad. Ook zij hebben het druk, vermoedt ze. En ben je ziek, dan vragen mentoren niet naar je, vertelt ze.

Ook Van de Pol pleit voor meer contact tussen studenten en docenten. Bijvoorbeeld om deadlines af te stemmen. Ze hebben ook een signalerende rol, vindt ze. "Als ze zien dat er meerdere onvoldoendes in de klas binnenkomen, dat ze dan denken: we gaan even met elkaar in gesprek."

Minister van Oplossingen

Nienke Meijer is bestuurder en toezichthouder en 'minister van Oplossingen' bij het KRO-NCRV-programma Spraakmakers.

In deze rol pakt ze samen met de redactie grote maatschappelijke problemen aan met concrete en uitvoerbare oplossingen. Dit keer is dat het repareren en voorkomen van psychische problemen bij mbo-studenten. Wil je meer weten of meedenken over een oplossing? Ga naar onze speciale pagina en praat mee.

Ster advertentie
Ster advertentie