Ab Osterhaus maakt zich zorgen over vogelgriep

foto: Ab Osterhaus maakt zich zorgen over vogelgriep
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus maakt zich zorgen over vogelgriep

Viroloog Ab Osterhaus maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de H5N1-variant van Influenza, die zich in rap tempo verspreidt onder vogels en andere dieren. Op dit moment is er volgens Osterhaus nog geen reden tot grote zorg op de korte termijn. "Maar er zijn maar een paar mutaties voor nodig om van mens op mens over te gaan", zegt hij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Afblijven. Zo luidt het devies van Osterhaus als mensen dode vogels tegenkomen in de natuur. "We zien de ziekte ook bij vossen en zeehonden. Dat zijn net zoals wij zoogdieren en zij gaan eraan dood."

De vogelgriep gaat tegenwoordig ook in de zomer rond onder Nederlandse vogels. Dat is volgens de viroloog een groot verschil met vroeger. "Toen brachten trekvogels het virus naar Nederland, maar nu blijft het hier als zij vertrekken."

Als het aan Osterhaus ligt, moet er nagedacht worden over het vaccineren van pluimvee tegen de vogelgriep. "We zien nu grote uitbraken in het land. Dat is economisch verschrikkelijk, maar brengt ook een extra gezondheidsrisico met zich mee."

Virloloog Ab Osterhaus (5 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie