Binnenland
WNL

Zijn de zorgen over de gasvoorraden wel echt geluwd? 'We zitten in een heel strak jasje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn de zorgen over de gasvoorraden wel echt geluwd? 'We zitten in een heel strak jasje'

Hoewel de energieprijzen de pan uitrijzen, doen geluiden uit Den Haag geloven dat het wel goed zit met de gasvoorraden. Toch zijn vooral bedrijven daar niet gerust op. Groenten- en peulvruchtenfabrikant HAK heeft al aangekondigd een winterstop van zes weken in te lassen. Volgens HAK is het met de huidige energieprijzen niet mogelijk om de hele winter door te produceren. En het bedrijf staat daar niet alleen in.

"Ik ben er niet gerust op dat het wel goed gaat komen met het gas deze winter,' zegt algemeen directeur van VEMW Hans Grünfeld in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "We zien nu al dat de industrie het gasverbruik met 25 procent reduceert en dat betekent dat er minder wordt geproduceerd." En dat betekent weer dat het leven nóg duurder wordt. "Het is niet de vraag of er nog genoeg gas is. Het is de vraag wie dat allemaal nog kan betalen," aldus Grünfeld.

Maar de vraag of er wel genoeg gas is, is wel degelijk relevant legt energiedeskundige bij HCSS Lucia van Geuns uit. "Er zijn nog veel meer landen die hun gasvoorraden moeten aanvullen. Denk aan China bijvoorbeeld. Als we maar genoeg betalen dan blijft het misschien wel deze kant opkomen. Maar we zitten in een heel strak jasje." Kortom, er hoeft maar iets te gebeuren of de crisis verergerd.

Tweede Kamerlid namens het CDA Henri Bontenbal wil daarom dat het kabinet vooruit gaat kijken. "Er moet een meerjarenplan komen, want dit is niet met één winter opgelost." Daarnaast vindt het Kamerlid dat er ook nog veel meer bezuinigd kan worden op energie. "Ik zie nog vaak genoeg lampen aan bij kantoorpanden."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie