Binnenland
WNL

Asielstaatssecretaris Van der Burg: zonder dwang gemeenten redden we het niet

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielstaatssecretaris Van der Burg: zonder dwang gemeenten redden we het niet

Staatssecretaris van Asiel & Migratie Eric van der Burg zal - tegen de wens van zijn eigen VVD in - dwang gaan toepassen in het selecteren van opvanglocaties voor asielzoekers. Dat zei hij maandagochtend in Sven op 1. "Het is heel duidelijk dat we het niet redden zonder dwang", aldus de staatssecretaris.

Volgens Van der Burg is dwang een essentieel onderdeel van de aanstaande spreidingswet, die de landelijke opvang evenrediger moet verdelen. "Ik vind het helemaal niet fijn om te doen en wil dit regelen op basis van vrijwilligheid." Maar de bewindsman wijst op 161 gemeenten die op dit moment niet aan de opvangeisen voldoen. Zonder dwang komen we er niet, luidt zijn conclusie.

Weer buitenslapers

De staatssecretaris reageerde ook op het nieuws dat er afgelopen week wederom meerdere asielzoekers de nacht buiten hebben doorgebracht. Iets wat nooit meer zou plaatsvinden, aldus Van den Burg enkele weken geleden. De VVD'er vindt niet dat hij zijn belofte verbroken heeft. "Er was binnen gewoon plek voor ze, maar mensen denken dat ze de volgende dag eerder geholpen zullen worden als ze buiten slapen", stelt Van der Burg. "Als mensen er vrijwillig voor kiezen om buiten te slapen, is dat een keuze van henzelf."

Immigratie

In het interview schaarde Van der Burg zich achter zijn collega-bewindspersoon Hugo de Jonge, die vorige week in het Nederlands Dagblad pleitte voor een inperking van de migratiestroom naar Nederland. Wel doet hij daarbij een beroep op de Nederlandse bevolking. "Als Nederlanders meer gaan werken, hebben we minder arbeidsmigranten nodig."

Het is aan de overheid om een systeem te creëren waarin een langere werkweek ook fiscaal aantrekkelijk wordt voor de bevolking, aldus de VVD-staatssecretaris.

Eric van der Burg Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (3 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie