Tekort aan stageplaatsen voor studenten verpleegkunde

  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan stageplaatsen voor studenten verpleegkunde

In de ziekenhuizen is het onverminderd druk en zijn er - zo bleek donderdag uit een rondgang van nu.nl - onvoldoende stageplekken om nieuwe verpleegkundigen op te leiden. Terwijl er juist zo'n behoefte is aan meer verpleegkundig personeel. NOS Met het Oog op Morgen sprak erover met Hans Aerts, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkundigen. Welke oplossingen ziet hij?

Groot tekort

"Het is eigenlijk al jarenlang een probleem, dat er te weinig stageplekken zijn. Enerzijds door het enorme verloop in de instellingen, het ziektepercentage dat hoog is. Een hoge werkdruk maakt dat instellingen een beetje afwijzend zijn naar nieuwe stagiaires." Aerts zegt dat er in dit studiejaar 3000 stageplaatsen tekort zijn. "Bij de MBO-raad wordt ongeveer hetzelfde getal genoemd. Dat betekent dat we dit jaar ongeveer 6000 plekken tekort hebben"

Met name voor de eerste- en tweedejaars studenten is het een groot probleem. "Veel instellingen willen natuurlijk een derde- of vierdejaars hebben, omdat die meer ervaring hebben en een aantal dingen al zelfstandig kunnen doen," zegt hij.

Stage schrappen

Er zijn inmiddels scholen die de stage in het eerste jaar geschrapt hebben, of minder dagen per week aanbieden, vertelt Aerts. "Onze grootste zorg is daarmee dat studenten ontmoedigd worden, terwijl je die wil behouden."

"Ik wil niet zeggen dat instellingen hun best doen, maar eigenlijk staan ze een beetje met de rug tegen de muur. We zitten nu met alle partijen aan tafel om oplossingen te vinden," zegt Aerts in de uitzending.

Tekort aan stageplekken voor studenten verpleegkunde

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie