Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Vrouwen en ouderen laten alcohol het vaakst staan. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Nog een hoop te doen

"Niet meer dan een glas per dag is een strenge richtlijn", zegt Karin Monshouwer van het Trimbos Instituut in het NOS Radio 1 Journaal. "We zien nog steeds dat een groot percentage mensen overmatig of zwaar drinkt, dat daalt iets de afgelopen jaren maar ook heel langzaam. Dat geeft aan dat er nog een hoop werk te doen is om het alcoholgebruik terug te dringen."

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag. Vijf jaar eerder lag dat percentage nog op 37 procent.

Beroerte

Wie dagelijks meer dan een glas alcohol drinkt, loopt volgens de Gezondheidsraad meer risico op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Daarom heeft de raad het advies over alcohol vijf jaar geleden aangescherpt. Matig alcoholgebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid, maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen.

Ster advertentie
Ster advertentie