Zorg centreren een goed idee? ‘Dichtbij als het kan, verder weg als het moet’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorg centreren een goed idee? ‘Dichtbij als het kan, verder weg als het moet’

Blijdschap, boosheid, verbazing en begrip: er is veel te doen over de beslissing van minister Kuipers om de kinderhartchirurgie alleen in Rotterdam en Groningen te behouden. "In sommige situaties van gespecialiseerde behandelingen kun je beter centreren", zegt directeur van de Nederlandse Patiëntenfederatie Dianda Veldman bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Na de kinderhartchirurgie moet meer specialistische zorg worden geconcentreerd'

Video niet beschikbaar

En om die zorg te centreren werd besloten om het aantal ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie wordt toegepast terug te brengen van vier naar twee. De minister besloot om Leiden en Utrecht te sluiten.

Veel ouders maken zich nu zorgen: is dat wel een goed idee? "Wij zeggen altijd: dichtbij als het kan, verder weg als het moet", zegt Veldman.

Ze stelt daarbij echter wel een voorwaarde: "Het is belangrijk dat bijvoorbeeld bloedprikken en controles dichtbij kunnen plaatsvinden. Het zou onzin zijn om voor bloedprikken elke drie maanden uren te moeten reizen. Dat kan gewoon bij jou om de hoek, en dat moet goed georganiseerd gaan worden."

'Kijk wat lokaal kan en centraal moet'

In Groningen hebben ze al ervaring met dit soort organisatie. Daar worden namelijk als enige ziekenhuis in Nederland levertransplantaties bij kinderen uitgevoerd. Hier is de reistijd, voor patiënten die uit andere delen van Nederland moeten komen, vaak geen probleem, zegt hoogleraar Henkjan Verkade. "Je moet het goed organiseren. Kijk wat lokaal kan, en wat centraal moet. Dan is de afstand geen issue meer."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie