Prenatale screening (NIPT) wordt gratis: 'Maar weet waar je voor kiest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prenatale screening (NIPT) wordt gratis: 'Maar weet waar je voor kiest'

Iedere zwangere kan vanaf volgende week gratis een prenatale screening (NIPT test) laten doen. Volgens journalist Sanne Blauw, die zelf zo’n test heeft laten doen, een goed idee. "Maar belangrijk is dat de voorlichting hierover heel goed moet zijn. Uit eigen ervaring weet ik in wat voor achtbaan je na zo’n test terecht kunt komen", vertelt ze bij Spraakmakers.

Mireille Bekker en Sanne Blauw over prenatale screening

Onzekere periode

Nadat Blauw de NIPT test had laten doen, braken er voor haar en haar partner onzekere tijden aan. Van de geneticus kregen ze namelijk te horen dat er een stukje van een chromosoom mistte. Maar welk stukje en waar deze chromosoom zich precies bevond, was nog onduidelijk. Daarom volgde er een vruchtwaterpunctie. "Dat is heel spannend, want daarbij is kans op een miskraam", legt Blaauw uit. "Je ziet dan bij de echo letterlijk een naald naar binnen gaan, dat is echt heel bizar."

Er werd bij het onderzoek een afwijking gevonden die in geen enkele internationale databank te vinden kon worden. "Dat bracht zoveel onzekerheid. Ik voelde me zelfs een tijdje niet meer zwanger. Zo durfde ik bijvoorbeeld geen zwangerschapskleding te kopen, want stel ik zou het niet meer nodig hebben."

Quote

Het zou zomaar de meest ingrijpende beslissing in je leven kunnen worden

Journalist Sanne Blauw

Weet waar je voor kiest

Gelukkig kregen ze vlak voor de Kerst van de specialisten te horen dat alles oké was. Blauw: "Ik zeg dan ook niet dat je de NIPT test niet moet doen. Ik zou het met de kennis van nu nog steeds gedaan hebben. Ik wil alleen maar zeggen: als je voor NIPT kiest, weet dan waar je voor kiest. Het zou zomaar de meest ingrijpende beslissing in je leven kunnen worden."

Financiële drempel

Hoogleraar verloskunde, Mireille Bekker, herkent het verhaal van Blauw uit de praktijk. Ook is ze het eens met het argument dat er goede voorlichting over de NIPT test moet zijn. Zeker nu deze, vanaf volgende week gratis is. "Daar ben ik heel erg blij om. Want prenatale screening zou het recht van iedere zwangere moeten zijn", aldus Bekker. "Voor een groot deel van de zwangeren was die financiële bijdrage (175 euro red.) simpelweg nog een drempel om te testen."

Kritisch op testen

Bij zo’n NIPT test wordt gekeken naar eventuele afwijkingen in het DNA van het kindje en kan bijvoorbeeld het syndroom van Down geconstateerd worden. Volgens Bekker laat ongeveer de helft van de ouders momenteel zo’n test doen. Ter vergelijking: in Denemarken is dit maar liefst 90%. Bekker: "Deze cijfers verwacht ik niet in Nederland, ook niet nu de test gratis wordt. Van oudsher zijn nog veel mensen vrij kritisch op deze testen namelijk."

Volgens de hoogleraar gaan we dan ook zeker niet naar een samenleving waarin er helemaal geen kinderen met een afwijking geboren zullen worden. "Er zullen altijd mensen zijn die niet testen. Of mensen die de test gebruiken om zich juist voor te bereiden op een eventuele afwijking en zeggen dat het kind, ondanks de aandoening, nog steeds welkom is."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie