Binnenland
EO

'Zet meer in op het voorkomen van ongewilde zwangerschappen'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zet meer in op het voorkomen van ongewilde zwangerschappen'

Veel conservatieve christenen in de VS zijn blij dat het landelijk recht op abortus is geschrapt. In Nederland leven er verschillende visies op het recht van abortus onder gelovigen. In Dit is de Dag reageren drie christenen op het besluit. Predikante Almatine Leene: "Waarom steriliseren we niet alle mannen die geen kinderwens hebben?"

Waait christelijk-conservatief abortusbesluit over naar Nederland?

Onlangs besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof om het landelijk recht op abortus te schrappen. Voortaan kunnen staten zelf beslissen in hoeverre ze abortus toestaan. Negen staten hebben dat nu al besloten. Het besluit kwam mede op gang door christelijke conservatieve krachten. Hoe kijken christenen in Nederland naar dit besluit?

Almatine Leene, predikante en voormalig theoloog des vaderlands, is geen voorstander van het verbod. Een verbod kan leiden tot illegale praktijken die heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid van vrouwen, zegt Leene. "Dat is niet wat je wil en moet je voorkomen. Maar ik denk ook dat we een stapje terug moeten doen in het nadenken hierover. Niemand is voor abortus. Het zijn moeilijke keuzes. Ergens denk ik wel dat het goed is dat die mogelijkheid er is in een noodsituatie."

We moeten het meer gaan hebben over hoe we ongewilde zwangerschappen kunnen voorkomen, zegt Leene. Ze zou graag zien dat mannen ook meer bij die afweging betrokken worden: "Waarom steriliseren we niet alle mannen die geen kinderwens hebben? Zodra zij die wens dan wel krijgen, kunnen ze dat ongedaan maken bijvoorbeeld. Ik ben geen medisch-expert dus ik heb daar geen verstand van, maar ik denk dat we het ook daar over moeten hebben. Dus niet alleen wat er op zo’n moment mogelijk is."

'Leven wordt uitgangspunt'

Deborah Smit, wie zelf ooit een abortus overwoog maar er uiteindelijk van af zag, is blij met het besluit. "Ik vind het belangrijk dat kiezen voor het leven nu uitgangspunt wordt. Vanuit dat uitgangspunt moet je gaan kijken: hoe nu verder? Wat heeft de vrouw nodig om het kind te kunnen houden?"

Ze vindt het belangrijk om te onderzoeken wanneer iets echt een noodsituatie is. "Zelf zag ik mijn situatie ook als noodsituatie. Ik ben er erg bij gebaat geweest om hulp te zoeken en in gesprek te gaan met iemand."

'Vrouw moet keuze maken'

Ruard Ganzevoort, senator voor GroenLinks en theoloog, vindt dat het belangrijk is dat de vrouw uiteindelijk degene is die de keuze maakt. "Het is belangrijk dat we haar ondersteunen en haar keuze volgen", zegt hij. "Niet dat we er een soort ethisch probleem van maken waar we als buitenstaanders iets van moeten gaan vinden. Wat ik als buitenstaander vind, is eigenlijk niet zo relevant. Als we medisch-ethische en objectiverende discussies gaan voeren in plaats van primair de barmhartigheid op te brengen om te kijken wat een vrouw in deze situatie nodig heeft, dan slaan we echt de plank mis."

Ook Almatine Leene vindt het belangrijk dat vrouwen in moeilijke situaties hulp krijgen. "Het lijkt me een hele moeilijke situatie en dan wil je niet eenzaam zijn. Hulp kan veel betekenen, maar niet alle alternatieven zijn het meest wenselijk. Zoals dat een kind naar iemand anders toe kan, daar zijn traumatische verhalen van. We moeten eerlijk bekennen dat de alternatieven ook niet echt eenvoudig zijn. Ik denk dat je met hulp veel situaties kan oplossen, maar in zekere gevallen zal het niet beter zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie