Binnenland
AVROTROS

Met zwangerschapsverlof in de politiek? Dat was niet altijd makkelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met zwangerschapsverlof in de politiek? Dat was niet altijd makkelijk

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern maakte vanochtend bekend dat zij in verwachting is van haar eerste kind. Ardern zei dat ze tot het eind van haar zwangerschap zal doorwerken, en vervolgens zes weken verlof opneemt. Tijdens je ambt met zwangerschapsverlof gaan, hoe regel je dat eigenlijk? Zeker vroeger was het niet altijd vanzelfsprekend. In 1990 nam Tweede Kamerlid Ina Brouwer van GroenLinks, ondanks veel kritiek, verlof op.

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was zwangerschapsverlof geen gegeven. Voor Tweede Kamerleden werd er tijdens de zwangerschap geen vervanging geregeld en een regeling rondom deze situatie heeft lang op zich laten wachten. Ina Brouwer besloot haar verlof aan te kondigen met een geschreven brief, die zij liet voorlezen door de voorzitter van de Tweede Kamer. Brouwer: "Er werd al zo lang over verlof gepraat, maar ik vond het zo vreemd dat er nog steeds niet aan werd gedaan. Ik heb er gewoon een actie van gemaakt. Kort daarna zijn er wetsontwerpen gekomen."

Doen alsof

Dat er tegenwoordig wel vervanging wordt geregeld tijdens het verlof, is niet zomaar tot stand gekomen. Volgens Ina Brouwer is dit te danken aan een doorbraak: "Ik kom uit een ‘actie-generatie’, dus ik moest het ook wel voor anderen doen. Ik heb gezegd: dames en heren, er zitten ook veel vrouwen in de Tweede Kamer die zwanger kunnen worden. Ik doe maar alsof er zwangerschapsverlof is, dus ik ben er de komende twaalf weken niet. Als het nodig is voor de stemming, dan kom ik terug."

Niet iedereen vond het verlof een goed idee: "Aan de linkerkant van de Kamer vond iedereen mijn acties dapper. Aan de rechterkant werd er spanning gevoeld. Ik kreeg niet veel steun, de VVD is zelfs heel lang tegen geweest. De vrouwenbeweging stond in die tijd gelukkig achter me."

Twaalf jaar

Pas na een lange discussie van twaalf jaar werd het verlof officieel geregeld: "De grondwet moest echt gewijzigd worden en dit gebeurde niet zomaar. Een Kamerlid kon niet zomaar vervangen worden."

Eerder gehoord: zwangere polticus

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie