Midterms VS: meerderheid Congres nog onzeker, stemmen worden geteld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Midterms VS: meerderheid Congres nog onzeker, stemmen worden geteld

De midterm-verkiezingen in de VS zijn nog niet op de grote Republikeinse overwinning uitgelopen die door sommigen werd verwacht. Maar nog lang niet alle stemmen zijn geteld. Het is daarom onduidelijk hoe de uitslag de machtsverhoudingen in beide kamers van het Congres zal beïnvloeden.

Bekijk hier het laatste nieuws uit het NOS Radio 1 Journaal

In het Huis van Afgevaardigden stonden de Republikeinen om 07. 45 uur Nederlandse tijd op een winst van zes zetels. In de Senaat hebben de Democraten zeker een zetel erbij gekregen.

Bij de verkiezingen voor de Senaat ging de vacante zetel in Pennsylvania naar de Democraat John Fetterman. Pennsylvania wordt net als Nevada en Georgia tot de cruciale staten gerekend.

De overwinning van Fetterman is een klap zijn voor de Republikeinen: het is de eerste Senaatszetel die voor hen verloren gaat.

Spannend in de Senaat

De Democraten en de Republikeinen staan in de Senaat beide op 48 zetels. Om zeker te zijn van een meerderheid, hebben de Democraten 50 zetels nodig.

In het Huis van Afgevaardigden stonden de Democraten om 08.00 uur (NL tijd) op 162 zetels tegenover 192 voor de Republikeinen. De Republikeinen staan dus op voorsprong - maar het is nog te vroeg voor harde conclusies. Ruim 70 zetels moeten nog worden vergeven.

Onduidelijk

Afgelopen dag konden de Amerikanen een volledig nieuw Huis van Afgevaardigden kiezen, en een derde van de zetels in de Senaat stond op het spel. Ook kon gestemd worden voor nieuwe gouverneurs, openbaar aanklagers en topambtenaren.

De verwachting was dat de Democraten de macht in het Huis zullen moeten inleveren, maar duidelijkheid is er nog niet. Amerikaanse media schrijven dat het nog 'too close to call' is. Hoe de stembusgang uitpakt voor de Senaat is ook nog allerminst zeker.

NOS Amerika Kiest: op weg naar de verkiezingen

Correspondent Marieke de Vries reisde voor het NOS Radio 1 Journaal door de zuidelijke staten en luisterde naar de Amerikaanse kiezers. Luister de reportages hier terug.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie