Online naar de dokter? 'Voorkom dat verslaafden medicijnen shoppen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Online naar de dokter? 'Voorkom dat verslaafden medicijnen shoppen'

Het begon in de coronatijd en Minister Kuipers wil het nu nieuw leven inblazen: artsen die online medicijnen kunnen voorschrijven. Een goed idee, zeggen experts bij Spraakmakers. Maar ze waarschuwen ook voor de risico’s en stellen dat goede voorwaarden essentieel zijn.

Stand.nl: Het is goed dat artsen makkelijker online medicijnen mogen voorschrijven

Video niet beschikbaar

Online medicijnen shoppen

Volgens Ruud Coolen van Brakel, van het instituut voor verantwoord medicijngebruik, is het geen onlogische stap die zorgminister Kuipers zet. "Het is 2023, dus dat we meegaan met de tijd is heel normaal", aldus Coolen van Brakel. Maar hij ziet ook problemen die deze nieuwe werkwijze met zich meebrengt. Met name als het gaat om de zwaardere medicijnen: "Er zijn ook patiënten en medicijnverstrekkers die minder integer zijn." Hij doelt hiermee op medicijnverslaafden en platforms die online zware medicatie als slaappillen en pijnstillers aanbieden. "We moeten voorkomen dat verslaafden die niets van de huisarts voorgeschreven krijgen, online gaan shoppen."

Quote

Als ik het probleem niet goed kan inschatten, laat ik de patiënt altijd naar de praktijk komen

Huisarts Mattijs Numans

Goede relatie tussen huisarts en patiënt

Huisarts Mattijs Numans is het hier helemaal mee eens. Hij stelt dat de medische wereld zichzelf moet gaan leren wanneer je wel via online kanalen kan voorschrijven en wanneer juist niet. "Als ik het probleem niet goed kan inschatten, laat ik de patiënt altijd naar de praktijk komen." Daarbij is volgens Numans de relatie tussen patiënt en huisarts ook heel belangrijk: "De arts moet het dossier van de patiënt goed kennen. Daar valt of staat alles bij."

Goede voorwaarden

Volgens zowel Numans als Coolen van Brakel is het van belang om goede randvoorwaarden te stellen voor de afspraken over het verstrekken van medicijnen aangepast worden. Coolen van Brakel: "Een goede voorwaarde lijkt me om een online afspraak via beeld te doen. En ook bepaalde geneesmiddelen uit te sluiten, zoals verslavende medicijnen die onder de opiumwet vallen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie