Binnenland
NOS

CBG: Vertrouwen in medicijnen toegenomen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. CBG: Vertrouwen in medicijnen toegenomen

Het vertrouwen van Nederlanders in de medicijnen die ze gebruiken neemt toe. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het CBG, na onderzoek. 4 jaar geleden gaven Nederlanders hun medicijnen een 7, 9. nu is dat een 8,2.

CBG: Vertrouwen in medicijnen toegenomen

"Mensen zijn positief over de werkzaamheid en hoe het onderzocht wordt", vertelt Ton de Boer, voorzitter van het CBG, in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij zijn blij verrast dat het is toegenomen, omdat we het een paar jaar geleden onderzocht hadden en toen was het een 7,9 en nu is het 8,2 geworden. Met name blij verrast, omdat sinds de coronaepidemie toch flink hebben gezeten met desinformatie over vaccins en medicijnen."

Stijging

Hoe het komt dat Nederlanders nu meer vertrouwen hebben in hun medicijnen, is lastig te zeggen, zegt De Boer. "Het ontwikkelen en beoordelen van geneesmiddelen en vaccins heeft veel aandacht gekregen. Het gaat met name over medicijnen die mensen zelf gebruiken. Blijkbaar heeft men veel vertrouwen in de informatie die ze van huisartsen en apothekers krijgen en ook die in de bijsluiter staat. Blijkbaar is dat toch heel positief."

Vaccins

Er is ook voor het eerst het vertrouwen in vaccins zelf onderzocht. Vaccins in het algemeen krijgen een 7,8, coronavaccins krijgen een 6,8. "In zijn algemeenheid: we hebben het natuurlijk over vaccins die kindertjes krijgen zoals BMR en DKTP en dat doen we al langdurig. Dan is het goed om te zien dat daar vertrouwen in is."

"Dat coronavaccins minder scoren, kan ik me iets bij voorstellen. We hebben geen onderscheid gemaakt, dat is ook niet gevraagd, tussen mensen die gevaccineerd zijn en mensen die niet gevaccineerd zijn. Ik verwacht dat als je het aan mensen vraagt die wel gevaccineerd zijn dat het getal 6,8 hoger zou liggen ten opzichte van de mensen die zich niet laten vaccineren. Maar dat onderscheid kunnen we niet maken."

Grootte

De vragen werden aan 2000 mensen gesteld. Volgens De Boer is dat representatief voor Nederland. Iets meer dan de helft heeft gereageerd voor het onderzoek. "In zijn algemeenheid kan je stellen bij deze aantallen, meer dan 1000, dat het goede aantallen zijn om representatieve getallen te hebben", zegt De Boer. "Het is natuurlijk wel zo dat het mensen zijn die meer interesse in de zorg hebben en daarom ook in het panel zitten. Het zijn dan ook wel mensen die het Nederlands goed beheersen en vragen kunnen beantwoorden. Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat bepaalde bevolkingsgroepen, die zich misschien minder hebben laten vaccineren, er minder bijzitten."

Verbetering

De Boer is tevreden met het vertrouwen, maar hij denkt wel dat er nog altijd verbeterpunten zijn. "Wij zijn constant bezig, als het gaat om de bijsluiter, om die patiëntvriendelijker te maken. We hebben er een soort van toolkit voor gemaakt. Samen met de farmaceutische industrie stellen we de bijsluiter op. We doen ons best om die beter te maken. We zijn ook bezig met een lijst met patiëntvriendelijke termen. Dat we niet de medische term pruritus gebruiken, maar gewoon jeuk. Wij blijven bezig om dat verder te ontwikkelen."

RJN medicijnen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie