Achtergrond
KRO-NCRV

Medicijntekorten: blijvend probleem

foto: Joga Brouwersfoto: Joga Brouwers
  1. Nieuwschevron right
  2. Medicijntekorten: blijvend probleem

Vandaag publiceert apothekersvereniging KNMP de jaarlijkse cijfers over geneesmiddeltekorten: Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland blijkt in 2020 andermaal ongekend hoog en is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. In 2020 zijn 1480 tekorten geteld, tegenover 1492 een jaar eerder. Toen was er een verdubbeling.

Voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP: "We hoopten dat het een eenmalige uitschieter betrof, maar er lijkt nu sprake van plateauvorming op een zeer ongewenst niveau. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks enorme last van."

Het aantal COVID-19 gerelateerde tekorten betrof slaapmiddelen die in het ziekenhuis hard nodig waren maar die de huisarts ook gebruikt bij palliatieve sedatie. Verder waren er in 2020 vooral tekorten van geneesmiddelen die gebruikt worden in de psychiatrie, medicijnen tegen blaasontstekingen, een middel tegen trombose en een veelgebruikt antibioticum.

Gevolgen

Als het middel dat je normaal gebruikt er niet is, krijg je een alternatief. Dat wisselen van geneesmiddel betekent dat het lichaam zich opnieuw moet instellen en soms krijgt de patiënt te maken met onverwachte bijwerkingen.

Patiënt: kwaliteit van leven speelt geen rol

Voor sommige ziektes, zoals epilepsie, kan een ander geneesmiddel voor de patiënt zelfs tot gezondheidsschade leiden.

Patiënt: blijvende schade

Oplossing blijft uit

In 2019 besloot toenmalig minister Bruins van Volksgezondheid (VWS) extra medicijnvoorraden aan te laten leggen om tekorten te voorkomen. Vijf maanden voorraad zou voor 85 procent van de tekorten een oplossing zijn. Het opbouwen van een voorraad duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar. VWS berekende dat die voorraad 100 miljoen euro per jaar kost en bepaalde dat de helft van dat bedrag betaald zou moeten worden door de fabrikanten en de groothandels. Het ministerie erkende onlangs dat de opbouw van voorraden nog niet is gestart omdat er onenigheid is over wie de rekening betaalt.

Zondag om 19.00 uur op NPO Radio 1: POINTER: Medicijntekorten: een blijvend probleem.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie