Hoe ernstig is de omikronvariant? 'We weten het nog niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ernstig is de omikronvariant? 'We weten het nog niet'

De wereld heeft paniekerig gereageerd op de komst van de nieuwe Coronavariant Omicron, die opdook in Zuid-Afrika. Nederland stelde een vliegverbod in. Hoe ernstig is de variant? Dat is nog onbekend, zegt viroloog Marion Koopmans in de podcast Virusfeiten. "Dat moet blijken uit laboratoriumonderzoek."

#6 - Hoe gevaarlijk is de omikron-variant? (S02) - Virusfeiten

Volgens Koopmans is de belangrijkste vraag of omikron sneller verspreidt dan Delta. Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat omikron momenteel het enige virus is dat rondgaat in Zuid-Afrika. "Omikron heeft weinig concurrentie", zegt Koopmans. Daarom is het lastig te meten of het sneller rond gaat dan andere varianten.

Toch is waakzaamheid gevraagd, vindt Koopmans. "Er zitten mutaties bij waarvan je mag verwachten dat het aan de afweer kan ontsnappen, misschien wel vergelijkbaar met Delta", aldus Koopmans.

Scenario’s

Als je in scenario’s denkt, is het positiefste scenario dat het virus klein blijft, zoals met sommige andere varianten ook het geval was. "Het allerzwartste scenario is dat niets ertegen werkt. Dan hebben we wel echt een probleem", zegt Koopmans. Vaccinmakers hebben aangegeven dat ze minstens drie maanden nodig hebben om een nieuw vaccin te maken, dus dan krijgen we een periode van forse maatregelen, denkt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie