Binnenland
NOS

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe over omikronvariant: 'Met een vliegverbod win je tijd'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Veldepidemioloog Amrish Baidjoe over omikronvariant: 'Met een vliegverbod win je tijd'

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe reageerde zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal op de nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant. Om te voorkomen dat deze variant hier snel voet aan de grond krijgt, zijn alle 600 passagiers van twee toestellen die gisteren zijn geland op Schiphol getest. 61 van hen blijken positief en zijn ondergebracht in een bewaakt isolatiehotel in de buurt van Schiphol. Of ze de omikronvariant hebben is onduidelijk.

Video niet beschikbaar

Iedereen is voorafgaand aan de vlucht getest, maar volgens Baidjoe kan het heel goed zo zijn dat een sneltest de virusdeeltjes heeft gemist en dat ze een paar uur later wel worden opgemerkt met een pcr-test.

Heeft een vliegverbod zin?

Hij vraagt zich af of het instellen van een vliegverbod wel zin heeft omdat de kans aanzienlijk is dat de omikronvariant al eerder ons land is binnengekomen via andere doorreisroutes en daarnaast wijst hij op een negatief effect van een vliegverbod: "Als je alle vluchten stopt dan heeft dat natuurlijk flinke impact op een land. Het zou zomaar kunnen zijn dat landen besluiten - en dat hebben we ook eerder gezien met andere landen - om data niet meer te delen of daar in ieder geval terughoudender in te zijn."

Het enige wat je volgens Baidjoe met een vliegverbod wint is tijd. Eerdere studies hebben volgens hem aangetoond dat je er ongeveer twee weken mee kunt winnen. "Voor het uiteindelijke beeld verandert het waarschijnlijk niks. Als het een besmettelijke variant is dan zal deze variant, als die er inderdaad zoals in Zuid-Afrika uitziet, delta op den duur ook vervangen."

Amrish Baidjoe over omikronvariant

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie