NOS Radio 1 Journaal
NOS

'Maai bermen langs wegen om natuurbranden te voorkomen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maai bermen langs wegen om natuurbranden te voorkomen'

Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om de bermen langs wegen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien. Door de droogte is er grote kans op natuurbranden.

Verspreiding van het vuur voorkomen

Veel van de wegen die door natuurgebieden heen gaan, zijn ook scheidingen tussen natuurgebieden waarmee de brandweer het vuur kan stoppen. Dat zijn zogenaamde stoplijnen, legt brandweercommandant Anton Slofstra uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Als de bermen kort worden gehouden, zijn die stoplijnen breder. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat als zo’n brand wordt gestopt er dan vervolgens een vonkje door de wind wordt meegenomen, over de weg heen gaat, en aan de andere kant van de weg weer brand ontstaat. Daarom is het voor ons fijn als die bermen kort worden gehouden. Zeker in deze periode waarin ze zo droog zijn dat het geen beplanting meer is, maar eigenlijk brandstof is geworden."

Kortere bermen kunnen ook op een andere manier helpen om grote natuurbranden zoveel mogelijk te voorkomen. “Als een auto in de brand raakt en de bestuurder parkeert hem op de vluchtstrook, dan kun je je voorstellen dat hoog gras mee gaat branden en zo de natuur ingaat en vervolgens een brand veroorzaakt”, zegt Slofstra.

Door droogte minder bluswater

De afgelopen dagen zijn er op verschillende plekken natuurbranden geweest. "Er zijn ieder jaar regelmatig branden, maar op het moment dat het zo droog is, is het risico hoog dat ze zich snel ontwikkelen en wellicht onbeheersbaar worden. Daar zijn we op dit moment erg alert op."

Het gevolg van die droogte is dat het lastiger wordt om bluswater uit de natuur te halen, zegt Slofstra. "Slootjes, beken en plassen drogen op. Dat betekent dat we soms water moeten halen van verder weg." Hij doet daarom ook een oproep aan iedereen die de natuur ingaat: "Gebruik je gezonde verstand. Geniet van de natuur, maar houdt vuur daar buiten."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie