Gezondheid

Huisarts vreest tweede coronagolf: 'Ik hoop niet dat het weer zo wordt'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts vreest tweede coronagolf: 'Ik hoop niet dat het weer zo wordt'

Nu lijkt het hier weer wat rustiger, maar vanuit landen elders in de wereld komen nog steeds zorgwekkende coronacijfers. Volgens deskundigen is de tweede golf onvermijdelijk. Huisarts Conny van Bentum is nog aan het bijkomen van de afgelopen tijd. "Ik hoop niet dat het weer zo wordt. Het vergt wel wat van je werk en je werknemers", vertelt ze in Spraakmakers.

Het zal er om spannen in het najaar, denkt Van Bentum, die naast huisarts ook de teamarts van de Nederlandse hockeyheren is. In plaats van zich met de heren voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio, draaide ze overuren in de coronatijd. Toen was Tokio en de topsport even heel ver weg.

Toen in het heetst van de coronastrijd de topsport zich hardop afvroeg of ze nog konden door trainen, knakte er wat bij Van Bentum, die zelf jarenlang topsport bedreef in het zwemmen. "Dat was een soort splijting in mijn brein. Ik dacht: waar hebben jullie het over? Hebben jullie niet door wat er gebeurt?"

Volgend jaar

Ze begrijpt de enorme impact die het uitstellen van de Spelen heeft op het leven van topsporters. Zij werken jaren naar dit moment toe en hebben daar veel voor opgeofferd. Toch zag ze als arts snel hoe ernstig de situatie was en dat de Spelen er dit keer niet inzaten. "We gaan er met z’n allen vol voor volgend jaar."

Maar eerst staat haar misschien nog een andere uitdaging te wachten. Want waar het virus in Nederland redelijk beheersbaar is, wordt het ook weer spannend nu mensen meer gaan reizen, vindt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Echt spannend

"Echt spannend wordt het in oktober en november," zegt Van Bentum, "als ook de normale virusinfecties komen." Nu zijn er kleine opvlammingen die goed te beheersen zijn als mensen zich meteen melden met luchtwegverschijnselen bij de GGD.

"In het najaar gaan we met z'n allen luchtwegverschijnselen krijgen. We zitten allemaal binnen en dicht op elkaar. Dat is voor mij de spannende periode: kunnen we het dan nog beheersen?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie