Buitenland
NOS

Marokko sluit grenzen voor reizigers uit China

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokko sluit grenzen voor reizigers uit China

Marokko sluit de grenzen voor iedereen die vanuit China komt. Door de nieuwe coronagolf in het Aziatische land, vragen veel landen aan reizigers uit China om te testen bij aankomst. Maar Marokko gaat dus een stap verder en laat niemand uit het land meer toe.

Marokko sluit grenzen voor reizigers uit China

"Voor Marokkaanse begrippen is dit niet zo heel erg drastisch", vertelt Marokko-correspondent Samira Jadir in het NOS Radio 1 Journaal. "De afgelopen jaren hebben ze dit wel vaker gedaan, met landen waar opeens een coronagolf was. Marokko zelf zegt dat ze dit vooral doen uit voorzichtigheid en dat China niet veel gegevens geeft over de gezondheid in het land. Ze vrezen hier dat er een ander coronavariant Marokko binnenkomt."

Reizigers uit China

"Tussen Marokko en China zijn veel handelsovereenkomsten en voor corona kwamen er ook wel veel Chinese toeristen", zegt Jadir. "China was een populaire bestemming voor Marokkaanse jongeren om daar te gaan studeren." Ze vertelt ook dat Casablanca een grote Chinese gemeenschap heeft. "Er is wel een binding tussen de 2 landen, maar het reisverkeer lag de afgelopen jaren wel stil. Ze hebben ook aan het begin van de pandemie Marokkaanse staatsburgers al opgehaald."

Verhouding

Deskundigen vinden het een gewaagd besluit van Marokko, de verwachting is dit een slechte ontwikkeling zal zijn voor de onderlinge relatie tussen de 2 landen. "China is best wel belangrijk voor Marokko en ze doen ook best wel veel om China te vriend te houden. Het is bijzonder dat Marokko dit doet", vertelt Jadir. "Maar Marokko heeft dit niet alleen bij China gedaan, ze hebben dat ook bij Rusland en Nederland gedaan. Het is niet zo dat ze het alleen maar bij China doen."

Corona

"In Marokko is het eigenlijk best wel rustig wat betreft corona. We zitten hier nog steeds sinds maart 2020 in een noodtoestand, dat wordt maandelijks verlengd. Maar op zich geen er geen voorzorgsmaatregelen meer. Veel burgers hadden zoiets van: waarom is de noodtoestand nog van kracht? Door dit besluit om weer de grenzen af te sluiten met een land, begrijpen de Marokkanen het iets beter. Dat neemt niet weg dat er toch een soort van angst is, dat de grens met veel andere landen wordt gesloten", zegt Jadir.

Mensen zijn met name bang dat de grens met veel Europese landen weer gesloten wordt. "Dat was in de afgelopen jaren voor de diaspora heel erg, want dan konden ze niet op familiebezoek. Overledenen konden niet normaal begraven worden, dat Marokko zo’n besluit weer neemt, maakt de mensen wel een beetje zenuwachtig."

RJN grenzen marokko

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie