Binnenland
NOSNTR

Allerlaatste coronamaatregelen nu ook afgeschaft

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Allerlaatste coronamaatregelen nu ook afgeschaft

Het kabinet heeft, geheel naar verwachting, de laatste coronamaatregelen geschrapt. Mensen hoeven bij klachten geen zelftest meer te doen. Ze hoeven als ze zich niet ziek voelen ook niet meer thuis te blijven, en kunnen in overleg met hun werkgever zelfs naar het werk.

Allerlaatste coronamaatregelen nu ook afgeschaft

Video niet beschikbaar

"De tijd dat corona een bijzondere ziekte was, waar heel bijzondere maatregelen voor waren, is voorbij", vertelt politiek verslaggever Ewout Kieviet in Nieuws en Co. "Het betekent dat corona nu als een gewone griep geworden is. Corona zelf blijft, maar het is geen ziekte meer voor extra maatregelen."

Genoeg antistoffen

Volgens minister Kuipers hebben nu genoeg mensen antistoffen doordat mensen vaccinaties hebben gekregen of zelf ziek zijn geworden van corona. Daardoor zouden mensen niet meer zo ziek worden, en hoef je er ook niet meer voor thuis te blijven. "Kuipers zegt: Als je jezelf niet zo goed voelt, klachten hebt en je gaat op bezoek bij iemand die kwetsbaar is, dan kan je dat even beter niet doen."

Drie jaar geleden

Drie jaar geleden kreeg Nederland te maken met het coronavirus. "Het heeft een enorme impact gehad op de maatschappij. Scholen gingen dicht, lockdowns, een avondklok zelfs, teststraten werden ingericht vaccinatiecampagnes, dat is dus allemaal nu echt voorbij. Het is nu een gewone ziekte geworden die net als al die andere griepsoorten erbij hoort", vertelt Kieviet. "Het is dus niet meer zo dat de hele maatschappij ervoor op de schop moet."

Nieuwe variant

Tijdens de coronapandemie hebben we ook te maken gehad met telkens nieuwe varianten van het virus, wat als er nu een ergere versie de kop op doet steken? "Dat is dan wel de disclaimer", zegt Kieviet. "Daarvan zegt Kuipers eigenlijk: we zien de laatste tijd alleen de omikronvariant. Die haalt alle andere varianten eruit, maar er moet nog steeds in de gaten gehouden worden of er niet weer zo’n ander variant komt." Dat wordt volgens Kuipers in de gaten gehouden via het rioolwater en het aantal ziekenhuisopnames.

Het kabinet roept mensen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten en zich wel aan de algemene hygiënemaatregelen te blijven houden, zoals handen wassen, ventileren en in de elleboog hoesten en niezen.

NC corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie