Economie
EO

Terugbetalen coronasteun dreigt voor tienduizenden ondernemers

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugbetalen coronasteun dreigt voor tienduizenden ondernemers

Tienduizenden ondernemers die in de tweede periode van de coronacrisis loonsteun hebben aangevraagd hebben nog geen eindafrekening ingediend bij het UWV. Als ze dat niet voor volgende week doen moeten zij het volledige bedrag terugbetalen, zo waarschuwt UWV-bestuurder Cor Burgmeyer in Geld of je Leven. "De tijd voor ondernemers begint nu echt te dringen."

In totaal vroegen 98 duizend werkgevers compensatie aan voor de loonkosten (de NOW-regeling) vanwege het omzetverlies door de coronacrisis in de periode oktober 2020 – september 2021. Daarmee moest massaal baanverlies voorkomen worden. Het UWV keerde over deze periode in totaal 9,1 miljard euro aan voorschotten. Werkgevers ontvingen in eerste instantie een voorschat op basis van een geschat omzetverlies. Uiterlijk 22 februari moet er een definitieve berekening aangevraagd zijn, waarmee het UVW bepaalt of werkgevers ook recht hadden op dat geld of dat er een bedrag terugbetaald moet worden. In totaal hebben zo’n 30.000 werkgevers de eindafrekening nog niet ingediend, waardoor terugbetaling dreigt.

Deadline 22 februari

"Meer dan 60 duizend ondernemers hebbend dat ook gedaan, maar 30 duizend nog niet", aldus Cor Burgmeyer, bij het UWV verantwoordelijk voor het afwikkelen van de NOW-regeling. "Als de ondernemers de deadline volgende week missen dan sluit het loket en moeten wij het hele bedrag dat ze als voorschot hebben ontvangen terugvorderen. Wij hopen op een eindspurt in de laatste dagen, maar ondernemers moeten het wel zelf doen."

Volgens Burgmeyer is er een aantal redenen waarom ondernemers zo lang wachten met het aanvragen van een definitieve berekening. "Het aanvragen van zo’n berekening kost tijd. Voor sommige werkgevers is daar ook een accountantsverklaring bij nodig. Veel ondernemers hebben inmiddels weer hele andere zorgen dan dit soort administratie en stellen het te lang uit. Wij roepen ondernemers op het niet langer uit te stellen, want de tijd begint te dringen."

Worstelt

Een van de ondernemers die nog worstelt met het terugbetalen van de loonsteun is horecaondernemer Joost Zekveld uit Gouda. "Wat wij moeten terugbetalen loopt op tot 650.000 euro. We zijn aan de ene kant riant geholpen door de overheid, maar dat geld was ook nodig om de touwtjes aan elkaar te knopen."

Volgens de restauranteigenaar is de winstgevendheid dan ook 'ver te zoeken' in de branche. "Er komt ontzettend veel bij elkaar. Voor veel mensen is corona voorbij, maar voor ons is het pas begonnen. Het terugbetalen van de NOW voelt ook als een spook dat nu weer uit de kast komt."

Terugbetalen coronasteun dreigt voor tienduizenden ondernemers

Ster advertentie
Ster advertentie