'Antidepressiva hebben een imagoprobleem'

foto: Adam niesciorukfoto: Adam niescioruk
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Antidepressiva hebben een imagoprobleem'

Over het gebruik van antidepressiva wordt weinig gesproken en er bestaan ook nog veel misverstanden. "Antidepressiva hebben een imagoprobleem", zegt psychiater Christiaan Vinkers bij Spraakmakers. Daarom schreef hij het boek Hoe zit het echt met antidepressiva.

Geen langdurige gebruikers

1 miljoen mensen per jaar nemen wel eens antidepressiva. Dit getal wordt volgens psychiater Christiaan Vinkers vaak aangehaald om aan te geven hoe slecht het met ons gaat, maar een realistische afspiegeling is het niet. “Het zegt ons dat 1 miljoen mensen het recept opgehaald hebben, maar zij zijn geen langdurige gebruikers.”

Sommige mensen gebruiken slechts eenmalig en kortdurend antidepressiva en dan zijn er ook nog mensen die het medicijn gebruiken om andere neurosomatische klachten mee te bestrijden. Volgens Vinkers gebruiken maar 150.000 mensen langer dan een jaar antidepressiva.

Selectief-kritisch

Volgens Vingers heerst er nog een groot stigma op het gebruik van antidepressiva en zijn we selectief-kritisch als het om deze middelen gaat ten opzichte van andere medicijnen. “Aan antidepressiva kleeft het vooroordeel dat je het niet zelf kunt in het leven. Of je een hulpmiddel nodig hebt.”

Dat komt volgens hem omdat mensen onterecht denken dat ze na het gebruik van antidepressiva een heel ander mens worden of dat het een 'gelukspilletje' zou zijn. “Van antidepressiva word je niet gelukkig. Je wordt er hoogstens minder depressief of minder angstig van.”

Vinkers is psychiater en onderzoeker bij het Amsterdam UMC. Hij vindt het belangrijk om de voor- en nadelen van antidepressiva eerlijk te benoemen. Toch ziet hij dat onderaan de streep het middel voor veel mensen baat heeft, zo niet levensreddend kan zijn.

Stoppen

Er bestaan volgens Vinkers ook nog te veel onduidelijkheden over stoppen met antidepressiva. Daarom heeft hij een speciaal hoofdstuk aan dit onderwerp gewijd. Inmiddels wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Volgens de psychiater bestaan er drie grote vragen over stoppen. Wie of welke personen kunnen stoppen, wanneer en hoe. “Niet voor iedereen is stoppen een probleem, maar er is ook een groep die er wel last van krijgt.” Daarnaast zullen er mensen zijn waarvoor stoppen af te raden is, denkt de psychiater.

Daarom heeft Vinkers begin dit jaar de 'afbouw-poli' opgericht, om mensen hulp te bieden bij het afbouwen en stoppen met antidepressiva. Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman sprak Katja, die sinds een aantal jaren last heeft van depressies en die hulp zocht bij deze poli.

Kijk en luister hier de reportage:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie