Is die groepsimmuniteit nu eindelijk bereikt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is die groepsimmuniteit nu eindelijk bereikt?

Volgende week woensdag gaan bijna alle coronaregels over boord. In het begin van de crisis sprak premier Rutte ons land toe en had hij het over groepsimmuniteit. Is deze veelbesproken immuniteit nu eindelijk bereikt? We vragen het immunoloog Jacques van Dongen bij Spraakmakers.

SARS-cov-2

"De essentie van groepsimmuniteit is te voorkomen dat het virus snel rondwaard en dat mensen ernstig ziek worden", zegt Jacques van Dongen van het Leids Universitair Medisch Centrum. "En we hebben nu groepsimmuniteit voor het SARS-cov-2 virus bereikt."

Volgens Van Dongen komt dit doordat het grootste gedeelte van de bevolking inmiddels een of meerdere vaccinaties heeft gehad of een besmetting heeft doorlopen. "Er zijn relatief weinig mensen die niet gevaccineerd zijn of geen infectie hebben gehad."

Volgens hem betekent groepsimmuniteit niet dat je een infectie compleet kunt voorkomen. "Je kunt het wel op bevolkingsniveau dusdanig dempen, dat als er een infectie plaatsvindt, het overgrote deel van de mensen niet in het ziekenhuis terechtkomt of op de IC."

'Omikron keihard coronavirus'

Onterecht wordt aangenomen dat omikron een mildere coronavariant is, zegt Van Dongen. Volgens de immunoloog worden we er simpelweg minder ziek van omdat veel mensen al een besmetting hebben doorgemaakt of zijn gevaccineerd. "We hadden volop antistoffen."

Voor ongevaccineerden voorspelt hij dezelfde individuele gevaren voor het omrikonvirus als voor andere varianten. "Het is gewoon een keihard coronavirus. Het afweersysteem heeft geholpen dat fors te dempen."

Booster per toeval optimaal

Hoewel de boostercampagne in Nederland in vergelijking met andere landen laat op gang kwam, was de timing per toeval perfect, zegt Van Dongen. Door de vertraagde boostercampagne hadden met name de ouderen een fantastische afweer op het moment dat de omrikongolf over Nederland trok. "Die timing heeft goed uitgepakt."

Is groepsimmuniteit een fase die ook weer voorbij gaat? "In principe is deze permanent bereikt", zegt Van Dongen. Hoewel de antistoffen afnemen zijn er nog geheugenspellen die de afweercellen waarschuwen bij een infectie. Wel is het volgens Van Dongen slim om de groep “immuunkwetsbaren” regelmatig te blijven inenten. Daarmee voorkom je dat zij ernstig ziek worden. "Dat doen we met een griepvaccin ook."

Jacques van Dongen over of er nu eindelijk groepsimmuniteit is

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie